Cinci copii, ținuți în robie: un fermier i-a închiriat de la părinți, i-a înfometat, bătut și forțat să muncească până la epuizare

Foto: Bihoreanul

Când bărbatul de 42 ani a fost reţinut de procurorii DIICOT Alba, în august 2019, cazul n-a fost făcut public. Nu a fost nicio informare, nici imagini care să zguduie lumea, filmuleţe cu mascaţi şi uşi sparte. Era în plin scandal “Caracal”, pe fondul crimelor mărturisite de Gheorghe Dincă, în urma căruia şeful Poliţiei Române a şi fost schimbat, acuzat pentru incapacitatea subalternilor săi de a fi încercat să prevină faptele, scrie BIHOREANUL, care dezvăluie cazul şocant al unor băieţi din comuna Roşiori, luaţi de la părinţi săraci lipiţi pământului de un individ care s-a jurat că le face un bine, însă a făcut tocmai pe dos. Aşa susţin procurorii, care l-au trimis în faţa instanţei, unde a şi fost condamnat, deocamdată printr-o sentinţă nedefinitivă, la închisoare cu executare…

Recrutare pe teren

Ionuţ Spătaru are o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba. O afacere deloc uşoară, pentru care avea nevoie de forţă de muncă serioasă. Dar oamenii cereau bani, aşa că fermierul a găsit o altă soluţie: să lucreze cu copii, obicei pe lângă lege, dar încă practicat, mai ales în zonele rurale.

În Bihor, Spătaru venea des pe la târgurile de animale. Aşa s-a cunoscut, în 2016, cu un crescător din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori, şi aşa a aflat de familiile sărace care locuiesc la marginea localităţii, mereu în căutare de munci ocazionale, căci altele în zonă, pentru oameni fără carte şi vreo meserie, nu se prea găsesc.

Pentru ei, Spătaru a părut un salvator, mai ales că omul le-a zis că vrea să facă o faptă bună, că are de îndeplinit un canon dat de preotul său, deci ia câţiva băieţi ca să-i înveţe munca la fermă. Le-a făgăduit câte 700 lei pe lună, mâncare şi cazare, zicând că banii le vor fi trimişi acasă. Iar părinţii au acceptat.

“E o zonă unde copiii sunt folosiţi la muncă de la o vârstă fragedă şi percepuţi ca o resursă de bani pentru familii. Pe acest lucru s-a bazat acest domn, a profitat de vulnerabilitatea acestor familii. Practic, în acest caz, intrarea în situaţia de trafic de persoane nu s-a făcut prin abuz, prin violenţă sau răpire, ci prin manipulare”, a explicat BIHOREANULUI un reprezentant al Fundaţiei People to People Oradea, care în prezent le oferă victimelor asistenţă psihologică, socială şi juridică.

Viaţa la fermă

În total, în 2016 şi 2017, Ionuţ Spătaru a reuşit să “recruteze” din Mihai Bravu cinci copii: un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani.

Copiii au plecat sperând să le fie mai bine, dar au dat de mai rău. “Cazarea” lor era o cămăruţă ruptă din grajd, cu pământ pe jos. “Ne spălam într-un lighean sau la un furtun, afară, iar WC nu era, făceam prin curte. El ne aducea pateu, clisă şi parizer, d-astea. Apoi pleca. Stăteam şi 2-3 zile fără mâncare”. E doar o frântură din declaraţia unuia dintre băieţii care au descris amănunţit coşmarul trăit, redată atât în rechizitoriul procurorilor DIICOT, cât şi în hotărârea judecătorească de condamnare.

“Dimineaţa la 8 duceam mâncare în grajd la animale, apă, băgam porumb la măcinat, adunam lucernă, fân, ne mai punea să şi spargem betoane, să ajutăm la constructori. Toate le făceam manual, eram tot timpul cu mâinile umflate. Pe la 12 aveam pauză, apoi o luam de la capăt. Scoteam gunoiul din grajd cu roaba, sute de drumuri pe zi, iar puneam mâncare la animale. De obicei, ne apuca şi miezul nopţii. Câteodată ne trezeam la 3 dimineaţa, când aducea tauri, să descărcăm”, a povestit un alt copil.

Bătaia, ruptă din rai

Mai rău era că, dacă nu-i plăcea ceva, bărbatul îi înjura şi-i bătea, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile copiilor cu familiile erau monitorizate. Spătaru ţinea în maşină un baston de cauciuc pe care îl scotea ca să-i lovească peste spate; alteori dădea cu pumnii, palmele şi picioarele, la coaste, la cap şi la picioare.

Cel mai rău a fost când unii dintre băieţi au încercat să fugă şi i-a prins. “A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani.

Bătăile veneau şi pentru alte scăpări, de pildă dacă întârziau cu scosul gunoiului din grajd, dacă nu curăţau bine sau, de oboseală, uitau de anumite treburi. “A făcut cu noi mai rău ca şi cu un câine. Ne bătea, ne ţinea cu foame, în cameră era ca la porci, aveam şoareci şi şobolani. Nu a avut cine să ne facă mâncare, cine să ne spele, n-aveam nici maşină de spălat, de multe ori am dormit aşa, mizerabili”.

În tot acest timp, Spătaru poza ca un habotnic. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi “dezlegări”, convins că era sub vrăji, blesteme şi farmece, atât el, cât şi animalele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *