Preot pedepsit după ce a urcat beat la volan

Preotul unei mănăstiri din Fălticeni a păcătuit în faţa legii, fiind depistat băut la volan. În mai 2020, pe când se îndrepta spre Iaşi, automobilul Renault condus de Florin Cucu a fost oprit de poliţişti la Podu Iloaiei. Poliţiştii au constatat că preotul emana halenă alcoolică şi vorbea incoerent, motiv pentru care l-au testat cu aparatul Dräger, constatându-se o alcoolemie de 0,77‰ în aerul expirat. În jurul orei 23 i s-a recoltat sânge, la Spitalul „Sf. Spiridon”, alcoolemia fiind stabilită la 1,6‰ alcool pur în sânge. Preotul era cooperant şi liniştit, dar prezenta tulburări de echilibru şi lipsă de coordonare motorie, scrie Ziarul de Iasi.

Cu ocazia audierii, preotul a precizat că băuse la Fălticeni 200 ml de vin, după care plecase la drum. Mai băuse un pahar de vin în jurul orei 17, fără a mânca nimic. El a susţinut că era convins că, raportat la greutatea sa, alcoolul consumat nu îi va influenţa organismul. Cucu şi-a recunoscut în totalitate fapta săvârşită, afirmând că o regretă.

„Se constată că inculpatul a acţionat deliberat, a apelat la liberul arbitru atunci când a circulat pe drumurile publice la volanului unui autoturism deşi a consumat alcool, în ciuda consecinţelor ce reieşeau din această conduită, respectiv posibilitatea de tragere la răspundere penală”, au reţinut magistraţii Judecătoriei.

Ei au ţinut totuşi cont de regretele exprimate de preot, ca şi de faptul că acesta se afla la primul contact cu legea penală. Ei au apreciat că o pedeapsă fără executarea în regim de detenţie este suficientă pentru a-l aduce pe preot pe calea cea bună. Magistraţii l-au condamnat pe Cucu la 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii nu i-au retras preotului dreptul de a conduce, precizând că această pedeapsă complementară se va aplica doar dacă pedeapsa cu închisoare va deveni executabilă. Pronunţată vineri, sentinţa nu este încă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *