Serele didactice ale unui liceu din Botoșani, din perioada comunistă, folosite pentru hrănirea preşcolarilor şi a copiilor nevoiaşi

foto adevarul

Câteva sere şcolare de la un liceu tehnologic din judeţul Botoşani, rămase din perioada comunistă şi unice în România, vor fi reabilitate în scopul cultivării unor produse necesare hrănirii copiilor de grădiniţă sau a micuţilor nevoiaşi de la centrul de zi, din localitate.

La Bucecea, un sat devenit oraş în 2007, renumit pentru fosta sa fabrică de zahăr din anii comunismului, există unul dintre cele mai importante licee tehnologice din judeţul Botoşani.

La această unitate de învăţământ au funcţionat din anii 70, două sere didactice, unicat în România. Din 2017, serele au rămas în paragină, dar conducerea liceului a accesat un proiect prin care acestea vor fi reabilitate şi transformate atât în zonă educativă pentru orele de biologie, cât şi în spaţiu de producţie de unde vor fi hrăniţi copiii nevoiaşi din zonă.

O bază didactică unicat în România

Undeva în capătul curţii liceului din Bucecea, se află o construcţie veche, abandonată. Puţini ştiu însă că dincolo de zidurile de beton se află un adevărat sanctuar botanic. Este vorba despre serele amenajate la începutul anilor ‘70 de profesorii Vasile şi Rodica Afedoaie, doi împătimiţi de ecologie şi biologie, profesori la liceul din Bucecea. Serele au o suprafaţă generoasă şi sunt făcute ca la carte, cu spaţii perfect adaptate diferitelor tipuri de plante, cu încălzire, iluminatoare şi sticlă etanşă.

Era un loc unic în sistemul educaţional românesc care atrăgea profesorii din toată ţara pentru cercuri şi activităţi extraşcolare. „Aceste sere au reprezentat şi baza didactică, să spunem, a şcolii noastre pentru orele de biologie, dar şi pentru cercurile pe care domnii profesori le-au organizat în această instituţie. Au avut loc foarte multe activităţi extraşcolare şi foarte multe vizite pe care domnii profesori le-au primit de la alţi colegi din ţară”, spune Carolina Enea, directorul adjunct al liceului.

Serele au fost făcute, în primul rând, pentru orele practice de biologie. Profesorii au adus inclusiv flori şi plante exotice, chiar şi un arbore de cafea.„Aceste sere au avut ca bază didactică plante pe care ei le-au adus din diverse călătorii, de-a lungul întregii cariere. Aici făceau ore copiii de la gimnaziu şi până la liceu, le îngrijeau, le recunoşteau şi ajungeau să cunoască foarte multe detalii despre evoluţia acestora”, adaugă directorul adjunct.

„Renaşterea” caritabilă a serelor

După moartea profesorului Afedoaie şi pensionarea soţiei, în 2017, serele au rămas în paragină fiindcă nu s-a mai găsit un specialist care să le îngrijească. Acum, conducerea liceului, în colaborare cu Primăria din Bucecea, vrea să le reabiliteze şi să le redea strălucirea de altădată. În primul rând, şcoala a accesat un proiect educaţional pe platforma EDU. Ro dar va primi bani şi din bugetul local. De această dată, în seră vor fi cultivate legume, dar şi flori. Legumele vor fi date grădiniţei şi unui centru de zi, pentru copiii nevoiaşi. „Putem utiliza producţia din sere pentru grădiniţa cu program prelungit sau pentru copiii care sunt la centrul de zi. Vom cultiva legume, dar ne dorim să cultivăm şi flori, pe care să le putem oferi comunităţii locale”, adaugă directorul adjunct.

Acum, de sere se vor ocupa profesorii de biologie, care le vor folosi şi ca bază didactică. „Elevii sunt foarte încântaţi atunci când pun sămânţa singuri, cu mânuţa lor, urmăresc factorii care duc la germinarea acelei seminţe, văd apoi produsul germinării, dezvoltarea plantei. Ar putea trage singuri concluzii. Sunt foarte multe procese în fiziologia plantei şi ei ar putea indentifica factorii, văzând practic ce se întâmplă”, spune profesorul de biologie Ana Maria Popescu.

Sursa: adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com