Persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile de prevenție ar putea fi sancționate

Foto: GettyImages

Pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați, a declarat, joi, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, scrie Digi24.

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ‘plata per capita’.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie.

Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie.

Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la o dezbatere la Senat pe tema hepatitelor virale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *