Unde vor putea fi folosite voucherele de 50 de euro de la Guvern

Peste 3 milioane de români cu venituri mici vor primi de la 1 iunie din partea Guvernului vouchere de 50 de euro.

Contravaloarea acestei sume în lei, va fi virată oamenilor pe carduri speciale, care vor putea fi folosite, doar în magazinele care acceptă plată cu cardul. Cei care nu pot ajunge, în astfel de locuri, vor putea primi alimente, la ușă de la companii care au acest serviciu și pun la dispoziţia clienților POS-uri mobile.

Tichetele au fost anunțate de guvernanți de mai bine de o lună, dar Executivul a adoptat abia acum ordonanța prin care măsura este pusă în aplicare. Peste 3 milioane de români cu venituri mici, cu dizabilităţi sau pensionari vor primi prin poștă un card. Acesta va fi alimentat ulterior, cu echivalentul în lei a 50 de euro.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: “O să fie cred ca o sursă de finanțare mixtă, oricum banii europeni îi cheltui de la buget și apoi faci documentele către Comisie ca să îi deconteze”.

Reporter: De când vor primi banii aceste vouchere?

Marcel Ciolacu: De la 1 iunie, cateogoric.

Ministrul muncii spune că pentru persoanele care nu au acces la magazine în care se poate plăti cu cardul, au fost contactate firme care le vor livra alimente la ușă. Oamenii nu vor primi alcool sau tutun, dar vor avea de ales între mai multe produse. Plata va fi făcută cu ajutorul POS-urilor mobile.

Marius Budăi, ministrul muncii: ”În funcție și de furnizorii de carduri, cum vor avea posibilitatea tehnică și fizică să le imprime, dar cu siguranță nu va fi niciun cetățean să nu beneficieze. Să spunem că o persoană nu va primi cardul pe 30 iunie, ci pe 1 iulie. Sub nicio formă nu înseamnă că a pierdut suma”.

Ministerul Fondurilor Europene va fi cel care va încărca, pe cardurile emise de bănci, contravaloarea tichetelor sociale pentru fiecare beneficiar în parte. Voucherele pentru alimente de bază vor fi în valoare de 50 de euro, iar românii vor beneficia de ele din două în două luni, până la finalul acestui an. Cardurile vor pleca spre beneficiari în mai puțin de o lună, prin poștă sau cu ajutorul caselor de pensii.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ”Aici trebuie să avem în vedere că este un număr de 3 milioane de carduri – distribuire care va începe cu data de 1 iunie, așa cum s-a promis, și va dura poate o perioadă de timp până când aceste carduri vor ajunge la beneficiarul final, pentru că, pe de o parte, discutăm de emiterea lor, pe de altă parte discutăm de distribuirea lor în teritoriu”.

Vor avea acces la aceste vouchere și românii care nu figurează în bazele de date ale caselor de pensii sau ale Autorității pentru protecția socială, dar care pot demonstra că veniturile lor nu depășesc 600 de lei lunar/persoană, informeaza Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *