Obiectele din portbagaj care se lasă cu amendă: toți șoferii români pot fi sancționați fără așa ceva

Șoferii riscă să rămână fără o sumă importantă în portofel, dacă sunt opriți de poliție pentru un control de rutină și nu au aceste lucruri absolut esențiale în portbagajul mașinii. Agenții de la rutieră pot aplica amenzi în valoare de până la 3.000 de lei. Iată ce trebuie să aibă absolut toți șoferii în portbagajul mașinii lor. Potrivit prevederilor în vigoare, toți șoferii trebuie să aibă în mașina lor o trusă de prim ajutor, un triunghi reflectorizant și, de asemenea, un extinctor, care în cazul unui incendiu poate să împiedice o adevărată catastrofă, scrie playtech.ro.

Codul Rutier stabilește la articolul 8 că orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

Trusele medicale pe care ești obligat să le ai în mașină sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007.

Conform actului normativ, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • praf, umezeală, carburanți și uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  • să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din conținutul trusei sanitare auto.

De asemenea, eticheta trusei trebuie să conțină denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului sau, în funcție de situație, denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață.

Triunghiu reflectorizant

Așa cum stabilește Codul Rutier, ești obligat sa ai două triunghiuri reflectorizante în mașină, atunci când circuli pe drumurile publice.

Potrivit informațiilor de pe pagina de internet a Politiei Române, triunghiurile reflectorizante pot fi comercializate legal dacă dispun de omologarea internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din țările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958.

Un triunghi reflectorizant omologat internațional poate fi recunoscut după marca de omologare, reprezentata de litera E și codul țării care a acordat omologarea încadrată într-un cerc, precum și o serie de identificare.

Stingătoarele de incendiu

Extinctoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Conform art.50 din acest act normativ, punerea pe piață a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformității față de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformității aprobată prin Ordin al Ministrului Administrației și Internelor.

Stingătorul de incendiu pe care ești obligat să îl ai in mașină trebuie să se afle în garanție și să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *