Cu cât creşte vârsta de pensionare pentru femei în următorii ani

Vârsta de pensionare a femeilor va creşte peste câteva luni, la 62 de ani, de la 61 de ani şi nouă luni, cât este acum. Apoi, în 2030, femeile se vor pensiona la 63 de ani, iar în 2035, la vârsta de 65 de ani.

„Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege.

Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023. Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.

Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a explicat Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, joi, la Antena 3.

Cât despre femeile care au mai muţi copii, „în acest moment, cele care au născut şi crescut mai mulţi copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuţi”, a mai spus Doina Pârcălabu.

Întrebată dacă crede că vârsta de pensionare ar mai putea creşte şi după 65 de ani, fosta şefă a Casei de Pensii neagă acest aspect.

„Creşterea vârstei de pensionare peste 65 de ani în acest moment nu cred că mai poate fi avută în vedere, pentru că suntem aproape de statele a cărora speranţă de viaţă la vârsta pensionării este mult mai mare. Practic, trebuie luaţi în considerare indicatorii demografici”, a continuat Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii.

Cât creşte vârsta de pensionare pentru femei

– prezent: 61,9 ani

– 2023: 62 de ani

– 2030: 63 de ani

– 2035: 65 de ani

Sursa: Casa Naţională de Pensii 

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat, în exclusivitate la Antena 3, cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explicat șeful Casei de Pensii, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *