FOTO! Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, în mijlocul credincioșilor a două parohii din Protopopiatul Botoșani

FOTO Doxologia

Sâmbătă, 30 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost în mijlocul credincioșilor a două parohii din Protopopiatul Botoșani.

Dimineața, ierarhul a fost întâmpinat cu multă bucurie de părintele protopop Petru Fercal, primarul Mihai Amarandei, viceprimarul Brăduțu Brașoveanu, părintele paroh Ioan Apetri, de clerici, de copii, tineri și bătrâni îmbrăcați în costume naționale și cu flori în mâini, la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Tudor Vladimirescu, comuna Albești. La această parohie slujește părintele Ioan Apetri din anul 2015. Aici, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar a oficiat Sfânta Liturghie. Alături de părintele protopop, părintele paroh și diaconi, din soborul de preoți au mai făcut parte părintele Azamfirei Bogdan-Ionuț de la Parohia Socrujeni – responsabil al Cercului misionar „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” Gorbăneşti, părintele Coșofreț Lucian-Cristian de la Parohia Buimăceni și părintele Hurdubai Alexandru de la Parohia Mășcăteni. La strană a fost Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”.

După pericopa Evanghelică, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură: ”Petru înțelegând Taina Învierii și ce înseamnă smerenia lui Hristos, nu avea să se mai teamă de nimic în lumea aceasta, nici de amenințări, nici de boli, nici de moarte. Ci avea să devină neînfricat, pentru că a înțeles cum lucrează Dumnezeu în istorie, că Dumnezeu nu forțează pe om, nu-l copleșește cu minunile și nu-l constrânge. Dar este o consecință în viața omului pentru fiecare alegere pe care o face, pentru fiecare lucru bun sau rău pe care îl face; Dumnezeu va alege în viață oportunități și întâlniri  altfel dacă va alege binele și altfel dacă va alege răul; altfel dacă va trăi cu credință, îl va cunoaște pe Dumnezeu și altfel dacă va trăi cu nepăsare sau cu slabă credință”

La slujbă au mai participat primarul Mihai Amarandei și viceprimarul Brăduțu Brașoveanu care au afirmat că vor sprijini construcția noului locaș de cult.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a temeliei pentru noua biserică.

După aceasta, părintele paroh Ioan Apetri a mulțumit Părintelui Episcop-vicar, părintelui protopop, tuturor preoților slujitori, autorităților locale și tuturor credincioșilor. În semn de prețuire a oferit o icoană cu Mântuitorul și a mărturisit: ”Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru această zi frumoasă și binecuvântată, în care îl avem în mijlocul nostru din nou pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar. A fost Preasfinția Sa și anul trecut la noi, ne-a încurajat și rugăciunile Preasfinției Sale le-am simțit cred că fiecare dintre noi – ajutorul, cercetarea și povața pe care le-am primit de la ierarh, de la Înaltpreasfințitul Teofan, de la părintele protoiereu, toate au contribuit la o mai bună organizare și la un început bun. Nu trebuie să deznădăjduim pentru lucrarea pe care o avem în față. Cum a zis și preasfinția Sa: «Trebuie să fim mai puternici, mai uniți, să construim această biserică în numele Domnului și, așa cum spune Sfânta Scriptură – Unde voiește Dumnezeu, se biruiește rânduiala firii, și cântarea frumoasă Această casă Tatăl a zidit-o. Noi suntem simpli lucrători pe acest pământ, trebuie să ne facem datoria și cu nădejde în Bunul Dumnezeu, cu ajutor de la Preasfânta Treime, de la Măicuța Domnului, vom desăvârși lucrarea propusă”

La final, toți cei prezenți au primit din partea parohiei gazdă și din partea Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani câte o gustare, bucurându-se de binecuvântarea arhierească, de vremea frumoasă și de peisajul de primăvară.

Amintim că în noaptea de 6 spre 7 februarie 2021, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Tudor Vladimirescu a fost distrusă într-un incendiu. Aceasta era din lemn și a fost adusă aici de la Parohia Sarafinești în anul 1961, fiind trasă de 40 de boi și amplasată pe un loc ales de săteni. Fiind din lemn, nu s-a mai putut salva aproape nimic și s-a decis construcția unui nou lăcaș de cult. Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu autoritățile locale din comuna Albești, au început încă de anul trecut demersurile pentru construcția bisericii.

După-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, împreună cu soborul de preoți și corul misionar, au poposit la Parohia „Sfântul Dimitrie” Buimăceni, comuna Albești, unde, din anul 2020, slujește părintele Lucian-Cristian Coșofreț. Aici s-a săvârșit Slujba Vecerniei.

Din cuvântul ierarhului amintim: Atunci când Domnul se apropie de om, urmează o bucurie, un curaj și o putere, omul știe pentru ce trăiește, știe care este sensul vieții și încetul cu încetul începe să cunoască cum lucrează Dumnezeu în viața lui și în istorie, oricât de mari ar fi crizele prin care avem să trecem. Când se apropie îngerul demonului de om, sunt gânduri obsesive, sunt fapte de care acesta nu poate scăpa, este o neliniște sufletească și sunt blocaje lăuntrice. De aceea, zilele acestea luminoase ne cheamă să înțelegem că prin Dumnezeu primim putere, viața noastră să devină una luminoasă, una care să nu mai fie umbrită de lucrarea celui rău, viața noastră se poate sfinți, atunci când începem să credem în cuvântul lui Dumnezeu.

Părintele paroh, cu multă emoție, a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop-vicar pentru această mare bucurie de a se afla în mijlocul credincioșilor și i-a oferit în dar icoana Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir – ocrotitorul acestui sfânt locaș.

La sfârșitul slujbei, PS Nichifor Botoșăneanul i-a miruit pe toți cei prezenți la slujbă. La plecare, toți credincioșii au primit câte o gustare din partea parohiei.

Biserica parohială din satul Buimăceni a fost construită în anul 1888, prin râvna şi ajutorul oferit de boierul Nicolae Ionescu, care a devenit astfel primul ctitor al acestei biserici, el fiind înmormântat în naosul bisericii. Prima reparație capitală a acestei biserici a avut loc în anul 1925, iar în 2022 aflându-se într-o stare avansată de degradare, s-au început lucrările de reparație. Acum, locașul este pregătit pentru pictură.

Biserica se află situată în partea de răsărit a satului, pe o muchie de deal, în mijlocul cimitirului, având formă de navă. Peisajul care o înconjoară este de o frumusețe covârșitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *