Schimbare importantă pentru şoferi de la sfârșitul lunii aprilie. Pot evita plata unei amenzi care ajunge şi la 24.000 de lei

Începând din 27 aprilie, toţi şoferii care îşi cumpără rovinietă vor primi alertă pe mail atunci când e pe cale să expire. Astfel, ar putea evita plata unor amenzi care ajung şi la 24.000 de lei. Opţiunea de avertizare înainte de expirare exista deja pentru cei care plăteau online rovinieta, dar de miercuri se va aplica şi pentru cei care o cumpără din benzinării. Acestea au la dispoziţie şase luni să îşi actualizeze sistemele.

În viaţa cotidiană, omul uită să îşi verifice valabilitatea Rovinietei. Este exact ca atunci când vă anunţă la bancă. Vă anunţăm că mâine aveţi de plătit rata la credit. Aşa va funcţiona şi acesta„, spune Alin Şerbănescu, şeful CNAIR.

Astfel, când mergem la benzinărie să plătim taxa de drum, pe lângă numărul de înmatriculare şi seria maşinii, ni se va cere şi o adresă de e-mail. Iar când se apropie data de expirare, vom primi un mail în care vom fi avertizaţi. Nu se ştie momentan cu câte zile înainte va veni acest mesaj.

Amenzi între 550 de lei şi 24.000 de lei pentru lipsa rovinietei

Şoferii prinşi fără taxele de drum plătite riscă să aibă de achitat amenzi de până la 550 de lei. Pentru un şofer de microbuz prins în aceleaşi condiţii, amenda este de până la 6200 de lei. Iar pentru şoferii de vehicule de mare tonaj, chiar şi de 24.000 de lei.

În 2021, 740.000 de şoferi au fost prinşi pe drumurile de la noi circulând fără rovinietă. Majoritatea, adică aproximativ 735.000, au fost surprinşi cu ajutorul camerelor de pe marginea şoselelor.

Rovinieta pentru un autoturism obişnuit costă între 3 euro pentru o zi şi 28 de euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport marfă mai uşoare de 3,5 tone, preţurile sunt între 6 şi 96 de euro. Cele mai mari preţuri sunt pentru TIR-uri şi ajung la peste 1200 de euro pe an. Pe lângă benzinării sau on-line, rovinieta se poate cumpăra şi prin SMS, însă doar pentru una sau şapte zile, potrivit observator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *