Fraudele online iau amploare: tot mai multe atacuri, în prag de Sărbători. Poliția trage un semnal de alarmă

Foto RomaniaTV

Tot mai mulți români sunt înșelați de infractorii cibernetici, de diferite naționalități, care acționează prin intermediul platformelor de anunțuri. Ei se dau drept cumpărători și au creat un sistem prin care îi conving pe utilizatori să le dea datele bancare. Numărul păgubiților crește de la o zi la alta, mai ales în contextul în care românii caută cadouri de Paște

Infractorii cibernetici se dau drept cumpărători serioși pe platformele de anunțuri și, prin intermediul unor conturi false, contactează utilizatorii și pretind că sunt interesați de produsele vândute. După ce cad la învoială cu victimele, se oferă să plătească ei transportul bunurilor și induc în eroare persoanele vizate spunând că există metoda plății online. În realitate, platformele de anunțuri din România nu au astfel de opțiuni. Hackerii trimit, apoi, link-uri către site-uri ce seamănă izbitor cu cele ale unor firme de transport renumite.

„Urmatorul pas este convingerea potentialei victime de a furniza datele de pe card, in urma accesarii unui link nelegitim transmis de catre atacatori. Astfel sunt obtinute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care se efectueaza o prima tranzactie de tip transfer. ulterior atacatorul cib va fol aceste date ale cardului pt alte tranz frauduloase”, a afirmat Ramona Dabija, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, IGPR.

Mecanismul este unul dual și îi vizează atât pe vânzători, cât și pe cumpărători. Poliția primește săptămânal zeci de astfel de plângeri din partea utilizatorilor care își dau seama că au fost înșelați și au rămas cu conturile golite.

Atacurile cibernetice de acest fel au apărut în România de anul trecut și se întețesc în perioada sărbătorilor, când oamenii caută cadouri online.

Potrivit unor surse, infractorii sunt de diferite naționalități, fac parte din rețele bine puse la punct, iar banii obținuți din înșelătorii ajung în conturi din alte țări, inclusiv africane, potrivit realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *