Modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Cum se vor deconta şi ce se întâmplă după epuizarea plafonului

laborator judetean analize medicaleCasa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății au propus o Ordonanță de Urgență care ar aduce beneficii masive pentru mai multe categorii sociale din România.

Modificări de la Guvern pentru analizele medicale. OUG propusă de CNAS şi MS ar putea să ajute românii prin decontarea analizelor, chiar după epuizarea plafonului de decontare. Proiectul a fost aprobat deja de către Guvernul României.

Au fost introduse, totodată, și mai multe măsuri în cadrul sistemului de sănătate, în special posibilitatea de a programa analizele și decontarea acestora.

Actul normativ publicat de către Ministerul Sănătății prezintă un program de asigurare neîntreruptă a decontărilor de servicii medicale esențiale, a medicamentelor, dar și a dispozitivelor medicale existente pe piață. În această inițiativă înaintată de CNAS se prezintă și unele servicii medicale ce sunt integrate în cadrul programelor naționale de sănătate, rezultate în urma contextului pandemic.  Astfel, investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 (după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare), precum și a pacienților diagnosticați cu cancer, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare sau boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării!

În plus, şi investigațiilor paraclinice, care pot fi efectuate în regim de ambulatoriu, vor putea fi efectuate în maxim de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, chiar dacă furnizorul contractual cu CNAS a epuizat fondurile alocate. Lista de afecțiuni este următoarea: pacienții ce s-au infectat cu virusul Sars-Cov-2, dar și pentru pacienții ce au fost diagnosticați cu cancer, diabet zaharat și afecțiuni rare, dar și boli cardiovasculare, cerebrovasculare și neurologice.

Medicii de familie și medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acorda în continuare consultații medicale la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice și boli cu potențial endemo-epidemic. De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi și logopezi se pot acorda în continuare la distanță. Consultațiile la distanță se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia”, a transmis Ministerul Sănătății, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *