Cea mai ieftină motorină din țară, la Botoșani. Cu ce preț se vinde, comparativ cu alte județe

Deși cotația barilului de petrol a scăzut pe piețele internaţionale, la noi în țară prețurile la pompă nu dau înapoi. Potrivit Stirile ProTV, cea mai ieftină motorină din țară s-a găsit, vineri, în județul Botoșani.

Combustibilul este mult mai scump decât anul trecut de Paște. Pentru benzină, plătim în medie cu 2 lei în plus iar pentru motorină – cu trei. În loc să ne așteptăm la ieftiniri, specialiștii ne sfătuiesc să ne planificăm mai atent deplasările.

Şofer: ”N-avem încotro, trebuie să mergem cu maşina, mai ales cine munceşte cu maşina”.

Șofer: ”E îngrijorător, vă daţi seama, pentru cei cu familii, care au câte 2-3 copii şi foarte mult de alergat. Asta e situaţia! E conjunctura internaţională şi nu vedem nicio ieşire momentan”.

Cu un an în urmă, prețul mediu la benzină era de 5,48 lei litrul. Acum este cu 2,23 de lei mai scumpă. Motorina costa în medie 5,37 lei, în aceeași perioadă din 2021, în vreme ce acum costă cu aproape 3 lei mai mult.

Claudiu Cazacu: ”Trebuie să fim cât mai chibzuiți în folosirea mașinilor sau să ne grupăm deplasările împreună și cu alte persoane, cred că asta e ce putem face, prețurile nu dau semne de scădere mai puternică”.

Barilul de petrol este acum cotat la 110 dolari, sub nivelul maxim de luna trecută, de 140 de dolari, dar prețurile de la pompă nu au fost mult modificate. Asta deși Agenția Europeană de Energie a anunțat că țările membre vor elibera 120 de milioane de barili din rezervele strategice, ceea ce ar fi putut duce la ieftinire”.

Claudiu Cazacu, Analist: ”Prețurile la carburanți au avut în ultima vreme o inerție, au crescut poate mai puțin decât ar fi implicat nivelul barilului, dar nici scăderile nu au fost la același nivel. Pentru benzină, există poate și o explicație vizavi de cerere, pentru motorină e o cerere mult mai mare decât înainte – din agricultură, logistică și din cauza conflictului”.

Mai ales șoferii cu motoare pe motorină plătesc mai mult, pe măsura ce diferența față de benzină se mărește.

Potrivit unei platforme de monitorizare a prețurilor din stații, cea mai ieftină benzină standard putea fi găsită vineri în județul Timiș – la prețul de 7 lei și 62 de bani pe litru. Iar cea mai ieftină motorină, în capătul celălalt al țării, la Botoșani, cu 8 lei și 16 bani litru.

În București, prețuri sub 7 lei 63 de bani pe litrul de benzină standard nu erau în nicio stație. Iar la motorină, cel mai mic preț era 8 lei și 34 de bani. Prețuri similare găseam și la Cluj-Napoca ori Timișoara, cu foarte mici diferențe.

Deși inițial s-a vorbit inclusiv despre o posibilă reducere a accizei la carburanți, valabilă pentru toată lumea, autoritățile de la noi au dat înapoi și au decis ca până la urmă doar transportatorii și distribuitorii să primească ajutor în fața acestor scumpiri. Aceștia vor primi o reducere de 50 de bani pe litrul de carburant, informeaza Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *