Un reputat profesor s-a stins din viață. Sute de botoșăneni l-au avut ca mentor

Un reputat profesor universitar s-a stins din viață. Este vorba despre Nicolae Crețu, cel care a fost profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar.

„Dragi studenți, dragi colegi, În această dimineață a murit Domnul Profesor NICOLAE CREȚU. Îndreptați un gând cald către el. Dumnezeu să îl odihnească! Am învățat multe de la el cât am stat în băncile Facultății de Litere. Când eram studenți, ne-a adus în față destui scriitori buni. Am învățat multe și după ce am trecut la catedră și am devenit colegi. Era un om al dialogului. Un spirit viu. Cu o curiozitate de nestins. Și cu un simț al umorului contaminant. M-a sunat aseară, să îmi încredințeze un articol pentru „Timpul”. Mi-am dat seama că e un mesaj de adio. L-am încurajat, am încercat să râdem, nu prea ne-a ieșit. Am vorbit în schimb despre romanul despre care scrisese. Avea o pasiune uriașă pentru literatură. O să vină și vremea aia nemăsurată când o să tot vorbim, Domnule Profesor, despre Hrabal si Günter Grass și Miodrag Bulatović și Mishima și alți scriitori pe care ni i-ați pus în mână în anii ’90, când nimeni nu ne îndrepta către ei”, a scris Bogdan Crețu pe Facebook.

Pe 20 aprilie ar fi împlinit 81 de ani. Sute de botoșăneni l-au avut ca mentor de-a lungul timpului.

A urmat cursurile Şcolii generale „Al. I. Cuza” (1948-1955) şi ale Liceului „Gheorghe Roşea Codreanu” (1955-1959) din oraşul natal. În 1964, la încheierea studiilor la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este numit aici asistent la Catedra de literatură română. Specializat în literatura română a secolului al XX-lea şi în teoria literaturii, a cultivat, didactic şi publicistic, abordarea interdisciplinară şi fundamentarea teoretică a discursului critic.

A ţinut cursuri de limbă, literatură şi civilizaţie română la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier, Franţa (1976-1979), unde a iniţiat editarea revistei de studii româneşti „Dialogue”, şi la University of Washington din Seattle, Statele Unite, în cadrul Programului Fulbright de schimburi academice internaţionale (1983-1985). Şi-a susţinut doctoratul în 1978, cu teza Construcţie şi semnificaţie în romanul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *