Vouchere la alimentele de bază pentru familiile nevoiașe. Marius Budăi, detalii despre cum și când vor putea fi ele folosite

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu detalii legate de voucherele pentru alimentele de bază acordate familiilor nevoiașe. Aceste măsuri fac parte din pachetul „Sprijin pentru România”, ce urmează să fie luate în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă.

Un miliard de euro va fi alocat sub formă de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro, vouchere acordate la fiecare două luni celor defavorizaţi.

Din iunie ar primi oamenii acele vouchere. „Nu vom avea cum mai devreme. Ne gândim în primul rând la pâine, orez, ulei, cartof și probabil carnea de pui. Sunt primele discuții pe care le-am avut și ne gândim să acoperim cu aceste alimente de bază. E principiul exact ca la tichetul de masă. Nu primești rest, achiziționezi produsele. Dacă ai în coș alte alimente în afară de acestea, le cumperi cu bani”, a declarat Marius Budăi la RomâniaTV.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus luni că planul Coaliţiei prevede alocarea sumei de 17,3 miliarde lei pentru sprijinirea populaţiei, dublu faţă de cea alocată pentru sprijinirea populaţiei în timpul pandemiei COVID-19, şi nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea economiei României. O mare parte din aceste măsuri vor avea drept sursă de finanţare fondurile europene.

„Practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor”, a explicat preşedintele PSD. Marcel Ciolacu a precizat că un miliard de euro va fi alocat sub formă de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro, vouchere acordate la fiecare două luni celor defavorizaţi, voucherele pentru elevi, în valoare de 30 de euro lunar, vor fi acordate în perioada şcolii pentru rechizite, haine şi alimente.

De asemenea, planul prevede ca salariaţii din mediu privat să beneficieze de majorarea cu 50% a tichetelor de masă, de la 1 iunie. Salariul minim pe economie va fi majorat cu 200 lei, o creştere scutită de taxe.

Programul „Sprijin pentru România” prevede şi majorarea la 3.000 lei a salariului minim în agricultură, după modelul celui din construcţii.

Programul prevede, de asemenea, creşterea cu sută la sută a cotei de hrană în spitale.

„Românii au făcut mereu faţă provocărilor. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranţă şi oportunităţi cetăţenilor noştri. Din punctul nostru de vedere jumătăţile de măsură pur şi simplu nu sunt suficiente. (…) Nu mai avem timp se politică sterilă, ci să oferim răspunsuri la problemele românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlamentul României, informeaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *