Județul Botoșani, sub Cod galben de vijelii. Avertismentul ISU către populație!

Miercuri, între orele 10.00 – 20.00, județul Botoșani se va afla sub incidența unui nou cod galben de vânt. Se anunță intensificări ale vântului, cu viteze de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse rafalele vor depăși 65…70 km/h. Totodată, meteorologii anunță că vremea se va răci și este posibil să se depună brumă.

Pe fondul avertizării meteo, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a transmis mai multe sfaturi către populație:

  • Fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • Nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • Îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale; nu atingeți firele căzute la pământ.
  • În astfel de condiții, folosirea focului deschis în gospodării sau arderea vegetației uscate pe terenuri sunt foarte periculoase. Vântul puternic poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la clădiri, depozite sau chiar păduri.
  • Nu aruncați resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile.
  • Aveți grijă unde aruncați cenuşa şi jarul provenite de la sobe! Jăratecul nestins nu trebuie pus în apropierea casei sau a anexelor din gospodărie.
  • Supravegheați copiii astfel încât aceștia să nu se joace cu focul! ‼️ Nu uitați: focul se extinde cu repeziciune, mai ales dacă bate vântul și poate pune în pericol viața dumneavoastră și a celor dragi, dar și bunurile agonisite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *