Cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani acuzați de luare de mită, în arest la domiciliu

ojpc siglaCei doi comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani, care au fost reținuți, joi, pentru 24 de ore, de către  procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul  Botoșani pentru luare de mită. au fost puși în libertate. Tribunalul Botoșani a respins propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani privind arestarea comisarilor de protecția consumatorilor, însă a dispus arestarea la domiciliu a celor doi.

Potrivit anchetatorilor, comisarii ar fi luat mită pentru a nu-l sancționa  pe un agent economic care avea la vanzare  produse expirate și netichetate corespunzător. Cei doi comisari ar fi primit suma  de 400 de lei.

Solutia pe scurt a Tribunalului Botoșani:

În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în dosarul penal nr. 193/P/2022.

În temeiul art. 227 alin. 2, rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d Cod procedură penală, cât şi art. 218, 219 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Rață Niculai, pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”, faptă prev. și ped. de art. 289 alin. 1 Cod penal, a măsurii arestului la domiciliu prevăzută de art. 202, alin. 4, lit. d, raportat la art. 219, art. 222 alin. 1 Cod procedură penală, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08 aprilie 2022 şi până la data de 07 mai 2022, inclusiv. În temeiul art. 218 alin. 4 Cod procedură penală, dispune comunicarea către inculpat, sub semnătură, în scris, a drepturilor prevăzute de acest text de lege, respectiv drepturile prevăzute de art. 83, art. 210, alin. 1 şi 2 Cod procedură penală; dreptul de acces la asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a contesta măsura arestului la domiciliu şi dreptul de a solicita revocarea sau înlocuirea acestei măsuri cu o altă măsură preventivă. În temeiul art. 221 alin. 1, 2 şi 3 Cod procedură penală impune inculpatului Raţă Niculai următoarele obligaţii: – de a nu părăsi imobilul de domiciliu în care locuieşte, situat în *** – să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; – să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, respectiv Constantin Lăcrămioara, Răileanu Neculai şi martorii Plugariu Florentina şi Matei Cristina. – să nu exercite profesia sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

În temeiul art. 227 alin. 2, rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d Cod procedură penală, cât şi art. 218, 219 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpata Constantin Lăcrămioara, pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”, faptă prev. ?i ped. de art. 289 alin. 1 Cod penal, a măsurii arestului la domiciliu prevăzută de art. 202, alin. 4, lit. d, raportat la art. 219, art. 222 alin. 1 Cod procedură penală, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08 aprilie 2022 şi până la data de 07 mai 2022, inclusiv. În temeiul art. 218 alin. 4 Cod procedură penală, dispune comunicarea către inculpată, sub semnătură, în scris, a drepturilor prevăzute de acest text de lege, respectiv drepturile prevăzute de art. 83, art. 210, alin. 1 şi 2 Cod procedură penală; dreptul de acces la asistenţă medicală de urgenţă, dreptul de a contesta măsura arestului la domiciliu şi dreptul de a solicita revocarea sau înlocuirea acestei măsuri cu o altă măsură preventivă. În temeiul art. 221 alin. 1, 2 şi 3 Cod procedură penală impune inculpatei Constantin Lăcrămioara următoarele obligaţii: – de a nu părăsi imobilul de domiciliu în care locuieşte, situat în *** – să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; – să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, respectiv Raţă Niculai, Răileanu Neculai şi martorii Plugariu Florentina şi Matei Cristina. – să nu exercite profesia sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. În temeiul art. 221, alin. 4 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurilor şi obligaţiilor de mai sus, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În temeiul art. 221, alin. 5 Cod procedură penală, inculpaţii pot părăsi imobilul unde locuiesc pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. În temeiul art. 221, alin. 8 Cod procedură penală, desemnează cu supravegherea inculpaţilor – IPJ Botoşani – Serviciul Supravegheri Judiciare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 08 aprilie 2022, ora 16,10.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  16/2022  08.04.2022

One thought on “Cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani acuzați de luare de mită, în arest la domiciliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *