ÎPS Teofan, din nou la Botoșani! Slujbă cu un sobor de preoți la o biserică din județ

Cu emoții și cu flori în mână, botoșănenii din localitatea Siliștea, dar și din împrejurimile satului, l-au întâmpinat ieri dimineață, 31 martie, pe chiriarhul lor, IPS Părinte Mitropolit Teofan, care alături de un sobor de preoți, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei.

La finalul slujbei, după împărtășirea credincioșilor care au primit binecuvântarea duhovnicului de a primi Sfintele Taine, Părintele Mitropolit a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind de asemenea despre cum viața Sfintei Maria Egipteanca îl poate ajuta pe om să se oprească din săvârșirea păcatelor:

„Credincioșii, după post și ajunare, după rugăciunea rânduită acestui post, să primească mângâiere, să primească întărire, să primească curaj prin împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru a merge mai departe în vremea postului, pentru a ajunge și anul acesta, și nădăjduim să ajungem, la slăvita Înviere a Domnului Hristos, și așa viața noastră curge, din Crăciun până în Paști, de Bobotează până la Schimbarea la Față, prin trecerea unui an și a mai multora din viața noastră, nădăjduim că această trecere nu este o trecere rea, adică doar plină de păcate. Și acestea sunt, chiar multe în inima noastră și în sufletul lumii, dar nădăjduim și noi precum Sfânta Maria Egipteanca (pe care o sărbătorim astăzi, 1 aprilie n.r.), pentru că Sfânta Maria Egipteanca a fost o femeie ușoară în tinerețea ei, a avut o viață de păcat, dar întâlnindu-se cândva cu icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, s-a rugat ei și a făgăduit că dacă o ajută să intre și ea în Sfânta Biserică – pentru că era oprită a intra din cauza păcatelor ei – atunci își va dedica viața în totalitate lui Dumnezeu. Iată că mâine (1 aprilie n.r.) dar și în duminica a V-a din Postul Mare, Biserica noastră o va cinsti. De ce? O vom cinsti pentru că mare a fost și o cinstim mai ales pentru că ea ne ajută să ne vedem pe noi înșine, să vedem păcatul din noi și să ajungem într-o zi să rostim «Ajunge cu păcatul!». Dacă privim în noi, avem anumite slăbiciuni. Mai mari, mai mici, depinde de atașamentul nostru față de ele. Însă în această mulțime de păcate care ne definește viața, se cuvine să luăm aminte la viața Sfintei Maria Egipteanca și să spunem și noi «Până aici!»”.

Tot în cadrul cuvântărilor de sfârșit, în semn de recunoștință pentru vizita făcută comunității și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh Andrei Manolea i-a oferit ierarhului o icoană cu chipul Mântuitorului Hristos.

Scurt istoric

Satul Silișcani a fost întemeiat în anul 1864. Locuitorii lui la început au fost clăcași și în urmă împroprietăririi din 1864 au fost așezați pe aceste meleaguri. Localitatea se află la răscrucea drumurilor Botoșani – Trușești – Todireni, la o distanță de circa 17 km de reședința de județ. Biserica satului Silișcani a fost construită în anul 1925, din cărămidă, pe temelie de piatră, în formă de navă. În interior, ea este pictată în stil neobizantin de pictorul Victor Galin. Catapeteasma, datând din sec. al XIX-lea, a fost lucrată și ea în stil neobizantin și a fost adusă de la Cetatea Albă. Ctitor principal este Dumitru Moruz, care a donat locul și a depus cea mai mare contribuție bănească, împreună cu fii săi Neculai și Haralamb Moruz. În perioadă 2005 – 2007 s-a construit o nouă casă parohială, iar în perioadă 2009 – 2011 s-a ridicat casa praznicală. Din 2019, părintele Andrei Manolea a fost rânduit să îi păstorească pe credincioșii din Silișcani.

Sursa: Doxologia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *