Anchetă despre averile polițiștilor de frontieră. Vile construite la Botoșani, ferme și mașini de lux

Jurnaliștii de la Reporter Iasi au realizat o anchetă despre averilor polițiștior de frontieră din zona Moldovei, inclusiv din Botoșani. Ei au prezentat câteva dintre proprietățile subofițerilor și ofițerilor care lucrează pe raza Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, care cuprinde județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.

Vila lui Rugină din Darabani

Ofițerul Constantin Rugină, având funcția de șef sector, deține din 2014 un teren de 1.200 mp, un apartament (55 mp) din 2000 și o casă de locuit cu 180 mp pe care și-a construit-o în 2017. Toate proprietățile se află în Darabani (Botoșani).

Are o datorie de 100.000 de lei (20.000 de euro) la Banca Transilvania și o descoperire de cont de 45.000 de lei (9.000 euro) la Garanti Bank. Soția acestuia, funcționar public la Primăria Darabani, a câștigat în medie net lunar în 2020 aproape 3.000 de lei.
În cazul lui Rugină, majoritatea colegilor din Botoșani știu că și-a ridicat casa și prin munca subordonaților.

Dialog REPORTER DE IAȘI – Ioan Tudose, unul dintre polițiștii despre care se spune că ar fi lucrat la construcția casei lui Rugină:

REPORTER DE IAȘI: – Spuneți-mi perioada în care ați fost cu colegii și ați lucrat la casa lui Rugină. În ce an se întâmpla?

Ioan Tudose: – Dar de ce vă interesează treaba asta? Nu cunosc treaba asta eu. Acuma, când s-au închis toate treburile. Caută pe altcineva.

Dialog REPORTER DE IAȘI – Marius Cișlariu:
REPORTER DE IAȘI: – În ce an ați fost cu băieții, cu colegii, și-ați lucrat la vila lui Rugină?

Marius Cișlariu: – De unde sunteți dumneavoastră?

– De la un ziar din Iași. Sunt mai multe mărturii ale colegilor dvs. că acum câțiva ani ați fost și ați lucrat la vila lui Rugină din Darabani.

– Mai repetați o dată. Că n-am înțeles bine, bătea vântul.

– Sunt mai multe declarații că ați lucrat la vilă.

– Vă înșelați, domnule, eu nici n-am fost.

– Cu mai mulți colegi?

– Nu știu, dom’le.

Contactat telefonic, comisarul șef Rugină a negat implicarea subalternilor în edificarea propriei case. „Nu este adevărat”. Polițistul nu a vrut să spună cât a costat vila de 180 mp și nici care au fost sursele de finanțare. „Asta este confidențial, între mine și familia mea”, a zis Rugină. Apoi, a completat că de-a lungul ultimilor ani a avut mai multe credite bancare.

Rădăuți Prut: vilă – 180 mp, spațiu comercial – 250 mp
În ITPF Iași, Marius Cătălin Gavrilescu este considerat unul dintre copiii „de suflet” ai șefului Inspectoratului, Victor Mariniuc. Polițistul Gavrilescu a fost adus de la Rădăuți Prut, unde a fost șef sector, la Iași, unde îndeplinește acum funcția de șef birou Relații Internaționale.
În declarația de avere, Gavrilescu a enumerat câteva proprietăți: peste 4 hectare de teren agricol (achiziție din 2016), un spațiu comercial de 250 mp din 2012 și o vilă în aceeași localitate, Rădăuți Prut, de 180 mp cumpărată în 2015.

Ca și în cazul celorlalți polițiști, salariul său este anonimizat. Soția, învățător, a câștigat în 2019 câte 3.900 lei/net/lunar. În plus, la veniturile familiei s-au adăugat 50.000 lei ca subvenții din activitățile agricole.

Fermă cu 40 de vaci și fabrică de cașcaval
Pe lângă aceste lucruri notate oficial în declarația de avere, familia Gavrilescu are mai multe lucruri pe care le-a omis în a le menționa.

„La fermă, am în jur de 40 de vaci. Soția mea are o firmă, făceam cașcaval, dar deocamdată e suspendată activitatea pentru că au crescut prețurile la curent. Acum, laptele îl dau la altă firmă”, a declarat Gavrilescu.

Acesta a precizat că de toate aceste activități se ocupă soția deoarece legea nu-i permite și lui să se implice oficial. „Doamna mea are o întreprindere individuală și lucrăm în jur de vreo 50 de hectare de teren agricol. Arendate. Punem furaj pentru animale, porumb, grâu”, a adăugat Gavrilescu.
Toată lumea din Rădăuți Prut spun, dacă îi întrebi de fabrica de cașcaval, că „trebuie vorbit cu domnul Gavrilescu”, inclusiv angajata lui de la fermă: „Vorbiți cu el, doar el vă poate spune când și cum puteți cumpăra cașcaval”.

Conduce trei mașini
În interiorul fermei, familia acestuia are mai multe clădiri, un adăpost pentru vaci, dar și mica fabrică de cașcaval.

„Spațiul comercial e altceva decât fabrica de cașcaval. E făcut înainte de inundații, din 2008. Am luat un credit la bancă și am făcut ca un restaurant. Și apare ca spațiu comercial. A fost inundat și așa a rămas. Nu mai e funcțional. O clădire părăsită”, a spus acesta.
Polițistul are un BMW seria 5, un Land Rover (2007) și un Peugeot (2010). Anul trecut, a vândut un Nissan Pathfinder.

Alt ofițer: casă mare în suburbie, două apartamente în oraș
Ofițerul specialist Daniel Constantin Șalvari are două apartamente în Botoșani (67 mp și 27 mp), un teren de 745 mp și o casă de 143 mp, ambele cumpărate în 2016 în Cătămărești Deal, localitatea limitrofă Botoșaniului.

Deține și un Audi A6 din 2016 și un VW Golf V din 2007. „Apartamentul este pe mine, dar de fapt este al fratelui meu. O tranzacție în familie. Mai apare în declarație pentru că este sub ipotecă. Când se termină creditul, îi voi face actele”, a spus Șalvari.

Acesta se referă la apartamentul de 67 mp, achiziționat în 2003. Dar, potrivit declarației de avere pe care a semnat-o anul trecut, singurul credit al lui Șalvari este cel contractat în 2008, la Banca Transilvania, în valoare de 40.000 euro.

Garsoniera, a zis Șalvari, ar fi luat-o la schimb. Soția a avut un apartament dinaintea căsătoriei pe care l-a dat pentru garsonieră și o diferență de bani.

Discuție cu accente caragialești REPORTER DE IAȘI – Șalvari despre vila din Cătămărești:

REPORTER DE IAȘI: – Casa de locuit din 2016, cât a costat?

Daniel Constantin Șalvari: – Valoarea apartamentului.

– Care apartament?

– Ăla din 2003.

– Pe care i l-ați vândut fratelui?

– Da. Fratele meu stătea într-un apartament care era pe numele mamei. A fost vândut apartamentul lui și mi s-au dat mie banii. Și diferența, el a avut două camere și are trei copii, și a trecut la trei camere. Și diferență de bani. Și eu cu ce-am mai avut înainte, mi-am făcut casa. A costat la 50.000 de euro. Eu când am construit casa era sacul de ciment 19 lei.

– Stați, că e în 2016.

– Nu. În 2016, am cumpărat-o. Adică, ea a fost construită înainte.

– Și ați cumpărat-o la prețul de când?

– Am luat-o de la mama, da. Pământul, inițial, a fost cumpărat de mama. Construită casa. Și eu am cumpărat-o de la mama. Tranzacție în familie.

– Ați cumpărat casa de la mama?

– Da.

– Deci, mama a făcut casa asta?

– Eu am făcut-o.

– Pământul era pe numele ei, ați făcut casa și apoi ați cumpărat-o?

– Da.

– Ați făcut-o dvs. și ați mai cumpărat-o o dată?

– Păi, nu. Am făcut actele.
Până la urmă, Șalvari nu a putut lămuri clar traseu banilor și al imobilelor din familia sa. Soția acestuia, Simona, este șef centru la Direcția de Asistență Socială și a raportat venituri lunare nete pentru 2020 de 4.200 lei.

Alt polițist cu două case
Tot în Cătămărești Deal, pe aceeași stradă cu Șalvari, are o casă un alt polițist de frontieră. Construită în 2008, cu o suprafață de 100 mp, locuința îi aparține lui Mitică Cezar Hrișcă, șef serviciu la ITPF Iași și Elenei Hrișcă. Polițistul mai deține, potrivit propriei declarații de avere, și jumătate dintr-o casă de 190 mp, din Botoșani, construită în 1998, imobil pe care-l împarte, în acte, cu Felicia Axinte. În declarația din 2021, Hrișcă a notat două credite, unul de 48.000 euro și altul de 10.000 lei.

Pe site-ul Inspectoratului, există un tabel, fără nume, cu veniturile salariale nete achitate personalului ITPF pentru luna ianuarie 2022. Potrivit acestui act, un agent de poliție (subofițer) cu funcție de conducere a primit între 4.800 lei și 5.900 lei, în timp ce unul fără comandă între 2.300 lei și 5.900 lei.
Similar, un ofițer cu comandă între 4.300 lei și 10.000 lei, unul fără funcție de conducere între 2.300 și 7.600 lei.

Vezi AICI cum arat vilele polițiștilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *