Casă de moşier, ajunsă locuinţă de prim secretar

Casa Verde BotosaniCladirea cunoscuta drept „Casa Verde”, situata pe Strada Octav Bancila, a fost construita in secolul al XIX-lea si a fost si locuinta de serviciu pentru primul secretar de partid din perioada comunista, Iulian Plostinaru.

Despre proprietarul acestui imobil se spune ca ar fi fost George Vasescu, ofiter de cariera, mosier de Cotusca si personalitate importanta care s-a format la Paris.

O buna perioada, acesta a locuit impreuna cu familia in aceasta casa.

Initial, strada pe care se afla cladirea se numea Vasescu, iar in deceniul patru al secolului trecut a devenit cunoscuta drept Casa Verde. 

„Este o cladire cu o arhitectura neo-romaneasca”, a subliniat Mihai Mihailescu, arhitect in cadrul Muzeului Judetean. Dupa anii ’90, aici a fost infiintata Garda Financiara, dar institutia a trebuit sa-si caute alt sediu dupa ce cladirea a fost revendicata si retrocedata.

Istoricul Ionel Bejenaru a explicat ca imobilul se afla intr-una dintre zonele de lux ale orasului si era inconjurata de gradini frumoase, avea in preajma Biserica „Sfanta Parascheva” si era mereu luminata.

Monitorul de Botosani

One thought on “Casă de moşier, ajunsă locuinţă de prim secretar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *