Pastilele cu iod au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Botoșani

Direcția de Sănătate Publică Botoșani a primit peste 600 mii de tablete de pastile cu iodură de potasiu. Desi medicamentele sunt deja distribuite catre DSP-uri, nu se stie cu exactitate cum vor ajunge la populatie.

Nu avem informații cu privire la distribuirea acestora. Posibil să fie date spre unitățile administrativ- teritoriale, însă așteptăm precizări. Aceste pastile nu se administrează la toată populația, ci la anumite categorii. Sperăm să nu fie cazul”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Specialiştii avertizează că iodura de potasiu nu se administrează preventiv şi nu este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tidoidă.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii.  Cei mai importanti sunt copiii, femeile gravide, femeile care alapteaza si adultii pana in 40 de ani. Potrivit Ministerului Sănătății, aceste pastile vor fi distribuite populației, doar dacă situația o va impune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *