Vremea se încălzește, dar apar poluările. „Concentrațiile relativ ridicate de poluanți din atmosferă, ce pot avea legătură și cu războiul perfid ce se desfășoară la nord de regiunea noastră”

Următoarele zile (22-24 martie) ne vor aduce o încălzire progresivă a vremii, astfel încât se vor depăși ușor normele climatologice ale perioadei. Maximele vor fi cuprinse între 10°C și 17°C, cu cele mai ridicate valori în zonele joase din estul regiunii (județele Iași și Botoșani). Inclusiv minimele vor fi în creștere, astfel încât acestea abia dacă vor mai coborî spre -5°C…-8°C, cu valori posibil spre -10°C în zonele depresionare, aflate cumva la adăpostul versanților. Potrivit Meteo Nord Est, vântul va prezenta intensificări moderate, cu viteze ce vor depăși la rafală 35…45 de km/h, posibil în sud regiunii, 50…55 de km/h.

În continuare, condițiile meteorologice vor fi dictate de prezența unui nucleu anticiclonic bine dezvoltat, ce are o ușoară deplasare către vest și apoi nord-vest, în cadrul căruia predomină mișcările descendente, cerul senin, dar și procesele progresive de încălzire a vremii. Totodată, stabilitatea accentuată și umezeala redusă a aerului favorizează încălzirea și răcirea radiativă intensă. Prezența solului închis la culoare, alături de cantitatea mare de radiație solară de pe timpul zilei, permite creșterea accentuată a temperaturii. Analog, pe timpul nopții, lipsa nebulozității și cantitatea redusă de umezeală favorizează pierderile rapide de căldură prin radiație, ce ar putea fi compensate într-o oarecare măsură de către intensificările de vânt și amestecul turbulent al maselor de aer.

Un alt element de interes, în strânsă legătură cu prezența nucleului anticiclonic în regiunile central-estice ale continentului, este reprezentat de concentrațiile relativ ridicate de poluanți din atmosferă, ce pot avea legătură și cu războiul perfid ce se desfășoară la nord de regiunea noastră. Astfel, în special dimineața si seara, pe fondul stabilității atmosferei, ce reduce șansele de dispersie ale acestora, concentrațiile de poluanți vor putea crește, posibil peste norme. Mai mult decât atât, circulația din sector NNE poate reprezenta un factor determinant în aceste creșteri, dar nu trebuie să ne panicăm! Cele mai mari concentrații, conform modelărilor, ar putea fi atinse în estul regiunii, în zona județelor Botoșani și Iași, potrivit unei prognoze și analize neoficială realizată de Andrei Elias Călugăru.

Prognoza meteo! Cum va fi vremea până la începutul lunii aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *