VIDEO Se lasă cu amenzi grele după incendiul de amploare de la Botoșani. Comisarii Gărzii de Mediu, sesizați în acest caz

Se lasă cu amenzi grele după incendiul care a avut loc, vineri, la intrarea în municipiul Botoșani, în zona Trei Coline. Botoșăneanul care a dat foc vegetației va fi tras la răspundere după ce comisarii Gărzii de Mediu au fost sesizați în acest caz.  Fapta acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

„În fapt, s-a constat că fenomenul de incendiere (focar multiplu, cu flacară) s-a produs datorită arderii vegetației uscate de pe un teren proprietate particulară. Focul a fost scapat de sub control, astfel, incendiul s-a extins și pe alt teren proprietate, pe care erau depozitate mai multe anvelope uzate, de diferite dimensiuni precum și un autoturism. Toate acestea au dus la degajarea în atmosferă a unor cantități însemnate de particule și fum dens și negru. Arderea și emisiile intense au durat în jur de 1 oră și 30 de minute. Conform procedurilor interne s-a transmis către Garda Națională de Mediu și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un raport de informare a poluărilor accidentale. În acest timp, în zona, a existat posibilitate de extindere si afectare a amplasamentului unei stații de distribuție a carburantilor auto și a unei secții de producere de ambalaje din carton. Comisarii din cadrul Garda de Mediu Botoșani vor identifica aspectele și obligațiile de mediu asociate activităților care au condus în acest caz la încălcări ale legislației de mediu, vor stabili măsuri pentru neconformitățile constatate și vor încadra fapta contravențional”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani.

În acest an Garda de Mediu Botoșani a aplicat un numar de 8 sancțiuni cu valoare totală de 70.000 lei pentru incendierea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *