Ministrul muncii, botoșăneanul Marius Budăi, noi precizări despre majorarea pensiilor

Marius Budăi a declarat că nu susţine amendamentul PNL privind reducerea CAS cu 5%. Ministrul muncii a precizat că decizia se va lua în prima şedinţă a coaliţiei.

„Am discutat astăzi în Guvern, în prima şedinţă de coaliţie se va lua această decizie pentru că până acum în coaliţie nu s-a discutat”. „Eu vă spun adevărul, n-am depus eu acel amendament, eu vă spun că în coaliţie – şi sunt mandatat de către conducătorii coaliţiei să spun că nu s-a discutat acest lucru, în Guvern nu s-a discutat decât astăzi, la nivel de informaţie, că am primit informaţia, iar decizia va fi, a fost deja transferată către coaliţie”, a afirmat Budăi, miercuri, după şedinţa de Guvern.

Întrebat care este opinia sa, în calitate de ministru, Budăi a spus: „Nu susţin”. „Şi nu susţin exact din ceea ce am spus mai devreme, că acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I şi nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii, cu o altă reducere. Dar, repet, este o decizie politică, eu v-am spus părerea mea personală”, a completat el.

Întrebat cum va „vitregi” acea reducere Pilonul I de pensii, Budăi a arătat că un calcul rapid a arătat că „va duce la peste 2% din PIB deficitul la fondul de pensii, deci undeva la 4,7 miliarde de lei”.

Ministrul Muncii, noi precizări despre majorarea pensiilor

Ministerul Muncii este la zi cu obligațiile asumate în PNRR, a anunțat Marius Budai, după ce liderul PNL Florin Cîțu l-a acuzat că nu își face treaba. Ministrul a vorbit și despre majorarea pensiilor românilor.

Întrebat dacă se mai poate vorbi de majorarea pensiilor, ministrul muncii, Marius Budăi, a răspuns: „Este una din temele principale ale noastre, ale PSD, pe care le vom susține în Coaliție. Avem o criza de securitate globală, suprapusă peste criza economică, criza sanitară, criza prețurilor din energie și peste o inflație mare. Practic este o necesitate, ce și cum va fi o să comunicăm public,” a afirmat Marius Budăi la Realitatea Plus.

Cât despre recalcuarea pensiilor, ministru muncii a spus că aceasta s-ar fi putut face mai repede, dacă nu era asumarea reformei pensiilor în PNRR.

„Noi pentru 50 de ani de acum încolo suntem limitați, pentru că nu se dorește de către unii renegocierea PNRR, într-un procent de 9,4% din PIB cu toate pensiile din sistem, inclusiv de ordine publică și tot ce ține de pensii în România.(…) Nu renunț în a rediscuta și reajusta acest PNRR, mai ales în contextul actual. (…)

Suntem undeva la aproximativ 1,7 milioane de dosare separate, pe perioade contributive, necontributive, sporuri.(…) În 28 febuarie anul curent am semnat deja contractul cu Banca Mondială și din suma colosală de 4 milioane de euro am reușit să semnăm un contract de asistență pe 1,5 milioane, celalte milioane rămânând la dispozitia statului român”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul muncii a vorbit și despre plafonarea sporurilor din sistemul bugetar

„Din păcate, legea salarizarii în România și-a întrerupt cursul, știm cine a înghețat salariile  și nu putem să vedem până la final efectele. (…) Avem și datoria principală față de cetățeni, aici pregătim OUG pentru a-i proteja pe întreprinzători sau angajați în eventualitatea în care vor suferi din cauza restriucțiilor și evenimentelor din Ucraina, e sancțiunile stabilite de UE”, a mai spus Budăi, potrivit antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *