Tată cu trei copii, refugiat la Botoșani: Nu ne-am așteptat că pot exista oameni cu așa suflet mare

Foto: Darabaneni.ro

Dacă vii la centrele pentru refugiați din nordul județului Botoșani îți schimbi concepția despre viață. Copiii de aici râd și se joacă, părinții lor îți zâmbesc, apoi privesc în pământ, probabil să-și ascundă lacrimile, și nu mai contenesc cu mulțumirile pentru românii care le-au sărit în ajutor. Popasul de la marginea României este puntea dintre cele două vieți ale ucrainenilor: cea dinaintea războiului și viața de după război, scrie darabaneni.ro.

Am stat aproximativ o oră în centrul de refugiați de la Darabani, și parcă ni s-a dat contorul peste cap. Dar Mișu Plugaru, parcă e de o viață aici, la bine și la greu. I-am întânit pe viceprimarul Dănilă, doctorul Mețler, Ștefan Honceru, și frații Teioșanu, care au revenit acum acasă, pentru a ajuta. Dumitru Dănilă ține să precizeze că acest centru de refugiați a beneficiat de susținerea colegilor săi din Primărie, și le atrage atenția celor din instituțiile centrale să conștientizeze trista realitate din Nord. Când vezi zâmbetul senin al copilului ucrainean care îți îmbrățișează fiul, filmul s-a terminat. Începe viața aici. Una nouă…În sala de sport de la Darabani zornăie trotinetele, iar la Păltiniș, un copil de 4-5 anișori șutează ”strașnic” într-un balon alb. Micuța Vania țopăie în jurul nostru, și ne atrage atenția că am ”uitat-o” pe sora ei, care dormea.

Când o vezi pe fetița cu codițe cum râde, crezi că a venit aici la un spectacol de-al lui Mirel Dascălu. Ce te frapează la acești oameni este faptul că îți vorbesc despre drama lor cu zâmbetul pe buze. Iana este o tânără graviduță din Irpin, suburbia Kievului care a fost crâncen bombardată. Locuința i-a fost distrusă. Speră că va fi bine și va putea reveni curând acasă la soțul și sora ei. Acum cred că a ajuns deja în Germania, împreună cu mama și câinii lor, și este în siguranță.

Popasul la schitul Sfântului Ioan Hozevitul ne-a ajutat să ne revenim. La Horodiștea, refugiații ucraineni au parte de condiții de cinci stele, pe care ni le prezintă primarul Costel Romanescu, inclusiv sauna. De asemenea, funcționarii din Primăria Păltiniș au devenit ”multifuncționali”, în această perioadă de criză, ne spune edilul șef al urbei. Chiar și doi porcușori de Guinea și-au găsit liniștea aici.

Ne-am întâlnit la centrul de refugiați din Horodiștea cu familia lui Constantin, din Harkov, cu trei copii. ”Acolo m-am născut, am învățat acolo am trăit toată viața”, ne-a mărturisit bărbatul. Au stat în orașul ucrainean până nu au mai putut rezista din cauza bombardamentelor, împușcăturilor ”și e foarte strașnic” ne traduce Lena, o ucraineancă foarte cumsecade din Boian. În momentul de față planează între cele două vieți, ne mărturisește tânărul ucrainean.

”Există viața până la război și viața de după război. Suntem foarte, foarte mulțumiți și împăcați cum am fost primiți în România, de căldura, de susținerea de care am avut parte. Nu ne-am așteptat că pot exista oameni cu așa suflet mare. O mare mulțumire către poporul român, din partea celui ucrainean” ne-a spus Constantin, care este de părere că nu se va sfârși foarte curând calvarul ucrainenilor. Drama acestor oameni reprezintă o lecție de viață pentru noi. La inițiativa Darabaneni.ro, câteva persoane cu suflet mare, puțini dar buni, au donat medicamente și produse de igienă pentru centrele de refugiați din Darabani și Păltiniș. Copiii au primit dulciuri și jucării de pluș oferite de un mic dărăbănean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *