VIDEO: Studentul care a pus cortul în fața Universității, fugărit de paznici. Ce zice rectorul Toader

Foto: ziarul de Iasi

Protestul studentului din Botoșani de la Facultatea de Litere, care şi-a pus cortul în parcul de lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a relua activitatea universitară în sistem „faţă în faţă”, a durat ieri doar câteva ore, personalul care asigură paza insituţiei de învăţământ solicitându-i tânărului să părăsească spaţiul care se află în proprietatea UAIC. Contactat telefonic, rectorul Tudorel Toader a afirmat că nu ştia că personalul instituţiei i-a cerut tânărului să îşi strângă cortul de pe proprietatea UAIC, dar a menţionat că este de acord cu orice formă de protest şi de exprimare a punctului de vedere, atât timp cât demersul se află în legalitate, scrie Ziarul de Iasi.

Studentul Theodor Gavril, membru în Consiliul Facultăţii de Litere, a decis să îşi manifeste nemulţumirile legate de decizia abruptă a Ministerului Educaţiei de reîncepere a cursurilor faţă în faţă instalându-şi cortul în parcul „La Balenă”, spaţiu în proprietatea UAIC. Tânărul nu avea nicio aprobare pentru a monta un cort pe proprietatea instituţiei de învăţământ superior, iar atunci când paznicii i-au cerut să părăsească zona, tânărul s-a conformat. La faţa locului a fost prezent şi un echipaj de poliţie, care l-a legitimat pe tânăr.

Theodor Gavril afirmă că, într-adevăr, UAIC avea tot dreptul să îi ceară să părăsească spaţiul din parcul „La Balenă” şi nici nu contestă demersul instituţiei în niciun fel, dar menţionează că nu va renunţa să protesteze şi să reprezinte interesele colegilor săi. În acest moment, Theodor Gavril a făcut o cerere către Primăria Iaşi pentru a realiza un protest vinerea aceasta, acţiune susţinută şi de alţi studenţi.

„Timp de aproape doi ani am plătit o chirie în Iaşi, la care am renunţat în urmă cu aproape trei luni, în momentul în care toate semnalele arătau că nu vom mai începe cursurile faţă în faţă. În situaţia mea sunt mulţi alţi colegi. Acum, mă aflu în situaţia de a face naveta de la Botoşani sau să îmi găsesc o chirie foarte scumpă într-un timp scurt, având în vedere că anul universitar se va încheia în două-trei luni”, afirmă Theodor Gavril, student în anul al II-lea la Facultatea de Litere.

În situaţia s-a se află atât colegi de facultate, dar şi colegi de la alte facultăţi. Universitatea nu a dispus niciodată de suficiente locuri de cazare pentru toţi tinerii care solicitau acest lucru, însă studenţii se puteau pregăti din timp. Acum, decizia de la nivel naţional i-a prins pe toţi pe nepregătite, existând chiar cazuri în care studenţii au plecat din ţară, fiind ferm convinşi că îşi pot continua activitatea academică în mediul online. În situaţii similare se află şi cadre didactice.

Ce spune rectorul Tudorel Toader

Contactat telefonic, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, afirmă că este de acord cu orice formă de protest, atâta timp cât aceasta este în legalitate. „În măsura în care se respectă regulile privind protestele şi celelalte, e o libertate de exprimare a nemulţumirii  lui sau lor. Totuşi, majoritatea studenţilor vor o revenire faţă în faţă. Ministerul a reglementat obligativitatea de a reveni la această formă, faţă în faţă. Noi, oricâtă autonomie avem, nu putem să spunem «nu». Respectăm ordinul ministrului. Până la urmă, trebuie un echilibru între măsurile luate şi interesele corpului academic, al profesorilor şi studenţilor”, explică rectorul.

Întrebat dacă va reuşi Universitatea să acopere numărul de cereri de cazare din partea studenţilor, rectorul subliniază că tot timpul au fost mai multe cereri decât a putut instituţia onora. „Încă din vremea când eram prodecan la Drept şi m-am ocupat de cazări, absolut niciodată  nu am avut suficiente locuri. Nicio universitate din ţara asta nu are suficiente. Poate doar Academia de Poliţie”, a mai afirmat Tudorel Toader.

Trebuie menţionat faptul că Senatul UAIC a dispus ca până pe 4 aprilie cursurile şi seminariile să se realizeze în sistem hibrid, pentru a permite studenţilor care nu au încă cazare să facă demersurile necesare, iar activităţile care nu pot fi realizate în acest fel să fie recuperate până la finalul anului. De asemenea, UAIC a dispus realizarea unei sesiuni speciale de cazare în cămin, în funcţie de punctajul obţinut în semestrul I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *