Ce se întâmplă în şcoli după ridicarea stării de alertă, dacă vor fi infectări. Răspunsul ministrului Rafila

Cursurile se mai pot întrerupe în şcoli, în situaţia în care vor fi multe cazuri COVID, însă nu se va închide şcoala, ci clasa, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„În funcţie de contextul epidemiologic, poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom întrerupe orele la toată şcoala. Eventual doar în clasa respectivă”, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Masca de protecție va fi complet eliminată începând de joi, dar autoritățile continuă să recomande purtarea acesteia în anumite zone. De asemenea, la intrarea în țară nu mai este nevoie de certificatul verde, dar în unele state europene, da.

Începând de joi, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

„Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”, a completat Rafila.

Rafila mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public.

Persoanele care vor avea simptome e bine să se testeze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare.

Starea de alertă expiră în România pe 8 martie, la miezul nopții, după cum a anunţat zilele trecute preşedintele Klaus Iohannis. „Am hotărât să nu mai prelungim, dincolo de 8 martie, starea de alertă instituită în România”, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

El a spus că „epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat-descendentă la noi în țară, iar valul 5 este aproape de a se încheia”. Odată cu ridicarea stării de alertă, din 9 martie 2022, în educaţie acest lucru înseamnă „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr. 1/2011”, adică „se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *