Biciclist mort după ce a fost izbit de o căruță. Căruțașul, un bărbat din Botoșani, a scăpat ieftin

Un biciclist a murit într-un accident de… căruţă. Cele două vehicule s-au ciocnit noaptea, pe un drum judeţean pe care iluminatul era inexistent. Căruţaşul a fugit de la locul accidentului, dar a fost reţinut după două zile. Indiciile cheie pentru poliţişti au fost o potcoavă, o caia şi păr negru de cal, lipit de pe coarnele ghidonului.

Potrivit Ziarul de Iasi, Dumitru Pîrtică era domiciliat în Deleni, dar locuia de fapt în judeţul Botoşani, la Boscoteni. Între comuna ieşeană şi Frumuşica, comuna botoşăneană din care face parte satul Boscoteni distanţa este practic zero, satele vecine aflându-se unul în prelungirea celuilalt. În seara zilei de 2 ianuarie 2017, Pîrtică se afla la locuinţa tatălui său, unde se organizase o petrecere şi unde se mai aflau surorile sale, concubinul uneia dintre ele şi alţi trei cunoscuţi. La un moment dat, s-au hotărât să meargă la un cunoscut din Deleni pentru a lua două boxe, întrucât sistemul audio de care dispuneau era defect.

În jurul orei 19.00, Pîrtică a înhămat caii la căruţa tatălui său şi a plecat spre Deleni. În acelaşi timp, din sens contrar venea G.R., pe bicicletă, întorcându-se dintr-o vizită la fiica sa, pe DJ 281A. Căruţa nu era dotată cu felinar, bicicleta nu avea faruri, iar drumul nu era luminat. În locul denumit popular „La stejari”, drumul este în pantă, biciclistul având astfel viteză. G.R. nu a văzut căruţa, iar cele două vehicule s-au ciocnit. În urma impactului, biciclistul a fost aruncat peste cai şi peste căruţă, căzând pe carosabil şi suferint mai multe fracturi, inclusiv una de bază de craniu, ce i s-a dovedit fatală. Şi calul din dreapta, rănit, a căzut.

Deşi conştientizase impactul şi văzuse bicicleta căzută în faţa căruţei, Pîrtică a coborât doar cât să-şi ajute calul să se ridice, părăsind apoi locul accidentului şi mergând liniştit să ia cele două boxe după care plecase. Biciclistul a fost găsit de un şofer, la faţa locului ajungând o ambulanţă şi un echipaj de poliţie. G.R. a fost transportat la spitalul orăşenesc Hârlău, dar medicii nu au mai avut ce face, la ora 22.00 fiind consemnat decesul. În drum spre locul accidentului, fără să ştie, poliţiştii au trecut chiar pe lângă căruţaş, depăşindu-l pe când acesta se întorcea spre casă. Pentru a nu risca să fie luat la întrebări, Pîrtic a cotit pe un drum de pământ, spre cariera de piatră, ocolind.

Ajuns acasă, a dus caii în grajd şi boxele în casă, petrecerea continuând până în jurul orei 3.00. A doua zi dimineaţa, tatăl lui Pîrtică a văzut că unul dintre cai sângera la piciorul stâng din faţă şi era zgâriat pe piept. Şi-a întrebat fiul ce s-a întâmplat, iar acesta a răspuns, fără a oferi multe detalii, că un biciclist lovise calul. Peste încă o zi, la casa lui Pîrtică a venit poliţia, iar un medic veterinar a examinat caii, făcând legătura între rănile celui negru şi bicicletă.

Chemaţi să se pronunţe asupra cazului, magistraţii Judecătoriei Hârlău au apreciat că atât victima, cât şi căruţaşul se fac în egală măsură vinovaţi de producerea accidentului. Cum Pîrtic îşi recunoscuse vina şi colaborase cu anchetatorii, neîncercând să se sustragă de la consecinţele faptelor sale, judecătorii au făcut abstracţie de antecedentele sale penale şi i-au aplicat o pedeapsă uşoară pentru ucidere din culpă din părăsirea locului accidentului. Bărbatul a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Totodată, el va trebui să plătească soţiei victimei suma de 17.000 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *