Ministrul Sănătăţii, anunţ despre vacanţele românilor. Ce se întâmplă cu restricţiile la vară

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat marți, într-o conferință de presă, că în opinia sa românii se vor bucura de un sezon estival fără restricții, însă lucrul acesta rămâne să fie confirmat de realitate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat propunerile de relaxare a restricțiilor din pandemie. Se renunță la certificatul verde la intrarea în centre comerciale, pensiuni și restaurante și la obligativitatea purtării măștii de protecție la exterior.

Opinia mea este că vom avea o vară în condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține, dar acest lucru trebuie luat cu rezervă pentru că atunci când discuți de o boală transmisibilă (…) nu poți să faci decât presupuneri. Presupunerea în acest moment este un sezon estival fără restricții, dar lucrul acesta rămâne să fie confirmat de realitate”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că s-a atins deja parametrul privind 50%din paturile de la terapie intensiv libere, astfel că Ministerul a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare. Printre măsuri se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane iar masca nu mai e obligatorie în aer liber.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat că ”având în vedere că am atins deja parametrul la care făceam referinţă, 50%din paturile de la terapie intensivă sunt libere şi Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”.

Ministrul Sănătăţii a arătat că se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, evoluţia ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalull testelor precum şi un trand descendent al deceselor şi al persoanelor internate la ATI.

”Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României şi CNCSU  adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul.

”Estimăm ca într-o săptămână sau două să ajungem sub 1.000 de cazuri pe zi”, a mai arătat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare:

1. Accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante

2. Creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine

3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.

4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.

Ce măsuri au fost păstrate

1. Posibilitatea izolării şi carabtinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat

2. Menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice

3. Menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public

”Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă (..) activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale, noteaza RomaniaTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *