Ambasadorul României la Kiev a fugit din Ucraina. A ajuns la Botoşani

Ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, a plecat din Ucraina, pe fondul războiului declanşat în urmă cu trei zile. Diplomatul român, alături de mai mulţi angajaţi ai ambasadei, au ajuns, sâmbătă la amiază, la Botoşani, după ce a tranzitat Republica Moldova.

El a intrat în România prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Stânca- Costeşti, povestind, în treacăt, de teroarea instalată în capitala Ucrainei.

De altfel, sâmbătă după amiază, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din Ucraina, s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei ţării noastre la Kiev, în urma unui efort inter-instituţional susţinut.

“În consecinţă, activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată”, precizează MAE.

De altfel, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a mulţumit în mod deosebit tuturor instituţiilor implicate pentru realizarea operaţiunii de repatriere, precum şi autorităţilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru sprijinul oferit. Pe parcursul întregii operaţiuni, începute vineri dimineaţă şi finalizate sâmbătă dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a stat permanent în contact cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu,.

De asemenea, MAE arată că activitatea Consulatului General de la Odesa continuă să fie suspendată, personalul acestui oficiu consular fiind de asemenea repatriat în siguranţă la o data anterioară.

MAE precizează că a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular în contextul escaladării situaţiei de securitate din Ucraina, în general, şi din Kiev, în mod special.

Ministerul informează că, la acest moment, la oficiile consulare de la Cernăuţi şi Solotvino activitatea se desfăşoară în continuare în parametrii normali, cu tot personalul.

Reprezentanţii oficiilor consulare sunt în legătură cu cetăţenii români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, în funcţie de solicitări. Aceştia sunt în contact constant cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com