Lista măsurilor de restricție care ar putea fi ridicate în doar două săptămâni. Cum va arăta România de Paște

În doar două săptămâni, țara noastră ar putea renunța la restricții. S-ar renunța la masca de protecție atât în exterior cât și în spațiile închise, iar elevii se vor întoarce la școală. Deși vestea îi bucură pe oameni, guvernanții încă nu au un plan foarte clar despre cum s-ar putea desfășura această trecere.

Cuvântul relaxare stă deja pe buzele românilor, după aproape doi ani de pandemie COVID-19. Cu toate că cele mai multe dintre țările lumii au adoptat, deja, măsuri de relaxare, guvernanții noștri încă nu au un plan foarte clar de ridicare a restricțiilor. Dar sunt șanse foarte mari ca până la Paște, masca de protecție să nu mai fie obligatorie în interior sau în exterior, iar elevii şi studenții să se întoarcă în sfârșit în bănci. De asemenea, vom putea intra fără certificate verzi în centrele comerciale sau în instituțiile publice.

Schimbări vor fi și în restaurante, săli de fitness și în magazine. Cel mai probabil, o să dispară limita de program iar acestea vor putea să funcționeze din nou la capacitate maximă. Și în cazul lor, accesul va fi liber, fără certificat verde digital.

Vom avea din nou liber și la distracție. Asta pentru că barurile și cluburile se vor redeschide. De asemenea, nunțile, botezurile dar și celelalte evenimente private vor fi reluate, asta după ce multe dintre ele au fost anulate. Nici în cazul lor nu se va mai aplica regula limitării numărului de persoane, iar accesul se va face fără dovadă de vaccinare sau testare.

Terenurile de sport vor putea fi din nou pline și asta pentru că nu va mai exista nicio limită pentru numărul de spectatori la competițiile sportive. Motiv de bucurie și pentru festivalieri, după o lungă perioadă de așteptare. Ei se vor putea distra din nou, atât în spații închise, cât și deschise, fără niciun fel reguli sau restricții.

Cum ar putea arăta România până la Paște

  • fără mască de protecție în exterior /interior;
  • școală doar în format fizic;
  • acces fără certificat COVID în centre comerciale, instituții publice sau restaurante.

Ce se schimbă în restaurante, săli de fitness și magazine

  • dispare limita de program;
  • vor funcționa la capacitate maximă;
  • acces fără certificat digital.

Ce activități vor fi reluate

  • baruri;
  • discoteci;
  • cluburi;
  • evenimente private.

Cum se vor desfășura competițiile sportive și festivalurile

  • fără limită de spectatori;
  • acces fără certificat digital;
  • fără mască de protecție.

Responsabilii în sănătate nu sunt de acord cu renunțarea la starea de alertă

Deși Marcel Ciolacu a anunțat că nu mai vrea ca starea de alertă să fie prelungita după 8 martie, Alexandru Rafila și responsabilii cu pandemia se opun, spun surse Antena 3. Asta pentru ca renunțarea la starea de alertă presupune, pe lângă eliminarea restricțiilor, o serie de masuri cu impact pentru sistemul sanitar.

Spre exemplu, personalul medical care a fost angajat în perioada de pandemie, rezidenții, dar și angajații din DSP ar trebui sa părăsească sistemul sanitar pentru că au fost angajați în baza legii 55.

În schimb, la Ministerul Sănătății se pregătește un plan pentru renunțarea la restricții, pe rând. Printre primele măsuri discutate va fi renunțarea la mască și a eliminării restricțiilor de program si număr de participanți la evenimente.

Întrebat dacă statul român este pregătit să renunțe la starea de alertă, liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat că statul este pregătit pentru ridicarea anumitor restricții, dar nu pentru renunțarea la starea de alertă, potrivit antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *