Tipuri de vin: un ghid pentru a le savura

Fără îndoială că ți-ai dat seama că există numeroase tipuri de vin. Iar pe lângă aspectul și aroma lor diferite, există și alte aspecte care le caracterizează și le fac băuturi cu totul deosebite.

În acest ghid nu vei găsi care este cel mai bun vin din lume, deoarece asta depinde de gusturile fiecăruia. Însă vei învăța care sunt diferențele dintre fiecare tip de vin pentru a ști care dintre ele se potrivește cel mai bine gusturilor tale sau tipului de eveniment pentru care urmează să-l folosești.

Vin alb

Vinul alb este unul dintre tipurile potrivite de vin de băut vara. Cele mai multe dintre aceste tipuri de vin sunt făcute din struguri verzi. În funcție de procesul de producție și fermentare, rezultatul poate fi vin alb sec, vin alb dulce sau vin alb spumant.

  1. Chardonnay

Acest strugure este cel mai cultivat la nivel mondial, așa că poți găsi nenumărate arome în acest tip de vin. Caracteristica sa principală este că are o aromă de fructe. În mod ideal, acest vin ar trebui servit la o temperatură între 9 și 12°C și este un complement perfect pentru carnea albă și fructele de mare.

  1. Sauvignon blanc

Spre deosebire de precedentul, acest tip de vin alb este mai sec, iar tonurile sale sunt mai de plante sau florale, în funcție de regiune și de procesul de producție. Acest vin se caracterizează și prin faptul că este unul dintre puținele care se îmbuteliază cu capac filetat, deoarece, în cea mai mare parte, sunt vinuri mai tinere și nu au nevoie de dop. Se servește puțin mai rece, 8°C sunt suficiente.

  1. Riesling

Acest vin s-a născut pe malul Rinului, un râu care traversează Europa între țări precum Germania, Austria și Elveția. Deși strugurii Riesling sunt cultivați și astăzi în Chile. Aceste vinuri sunt mult mai ușoare, aromate și dulci, ar însoți mai degrabă deserturile sau brânzeturile. Nu-l lăsa să treacă peste 10°C și va fi unul dintre preferatele tale.

Vin rosé

Un pahar de vin rosé are cel mai bun gust primăvara și vara.

Culoarea caracteristică poate fi obținută prin diferite tehnici de fabricație:

  • Contact pe termen scurt cu cojile strugurilor negri, prin „sângerare” (când o parte din vinul roșu este îndepărtată în timpul fermentației
  • Și cea mai puțin acceptată tehnică de experți… amestecarea vinului roșu și alb.

Vinul rosé trebuie servit rece, ideal este între 6 și 10°C. În plus, este foarte frecvent ca un vin rosé să conțină mai multe tipuri de struguri într-o singură sticlă.

Variantele acestui vin, în unele cazuri, sunt foarte asemănătoare cu cele ale vinului roșu (cel puțin la nume), dar următoarele sunt cele mai populare tipuri.

  1. Cabernet

Se caracterizează prin faptul că este puțin mai uscat decât restul. Ideal pentru a însoți salate, carne albă, fructe de mare.

  1. Pinot Noir

Acest tip este mai fructat și, de obicei, are un conținut mai scăzut de alcool. Aroma sa este considerată foarte versatilă deoarece este combinația perfectă pentru cei cărora nu le place amărăciunea unui vin roșu, dar nici dulceața albului nu le place… În asociere cu paste bogate, va fi spectaculos.

  1. Tempranillo

Pentru a însoți deserturile în această vară, acest vin este ideal, este aromat și ușor. Numele vine de la faptul că acest tip de struguri se coace puțin mai devreme decât restul soiurilor de struguri.

Vin roșu

Băutura preferată pentru toamnă și iarnă este vinul roșu. Aroma sa robustă este perfectă pentru sezon.

Ceea ce face ca acest tip de vin să fie atât de special sunt taninurile care sunt extrase din cojile strugurilor în timpul procesului de fermentație și învechirea specială care se face în butoaie de lemn, pentru a le învechi apoi îndelung în sticle.

  1. Cabernet

Este un vin tradițional cu gust de plante, ca urmare a nivelului de taninuri pe care îl are, și o aromă mai completă decât alte vinuri roșii. Perfect pentru a însoți pastele, carne de pasăre și brânză.

  1. Cabernet Sauvignon

Este cel mai faimos vin din familia de vinuri roșii, remarcat prin parfumul și aroma puternică. Ideal pentru asortare cu carne roșie, brânzeturi tari sau mâncăruri amare.

  1. Malbec

Unul dintre cele mai populare vinuri din Franța și Argentina. Strugurii săi sunt puternic structurați și bogați în taninuri. Când îl încerci, aroma devine fructată, precum murele sau prunele. Legenda spune că acest vin poartă numele Malbec după omul care a răspândit strugurii în toată Europa.

Dacă vrei un vin bun, poți încerca un vin de la Purcari, alb, rosé sau roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *