FOTO Faună pusă în pericol de incendiile de vegetație din Botoșani

Incendiile de vegetație din județul Botoșani pun în pericol și fauna. Spre exemplu, la Nicșeni, incendiul de vegetație de duminică a pârjolit o suprafață însemnată, ajungând chiar în apropierea unui iaz.

„Nu mai incendiati vegetatia uscata!  Puneți în pericol locuințele gospodărești, fermele zootehnice din afara satelor, distrugeți fauna”, susțin pompierii voluntari din Nicșeni.

A luat foc stufărișul din apropierea iazului Melnic de la Costești spre Nicșeni.

„Din spusele unor tineri din localitatea Costesti focul a fost pus intenționat de câțiva copii cu rea intenție cunoscându-se autorii. Cum vecinii la nevoie se cunosc pana la sosirea SVSU Rachiti am acționat fara ezitare. Am înțeles ca acolo este arie protejata. Pe acele lacuri in stufarisuri își au cuiburi poate sute de lebede cât și alte păsări de baltă. Cu siguranță au fost afectate”, ne-a mărturisit un pompier voluntar.

12 incendii de vegetație în mai puțin de zece ore au avut loc duminică, în județul Botoșani.  Ștefănești, Bajura, Roma, Copălău, Nicșeni, Răchiți, Cordăreni, Coțușca, Cristești, Frumușica, Tudor Vladimirescu (Avrămeni) și Pomârla sunt localitățile unde au avut loc aceste evenimente. Incendiile produse la Copălău, Roma, Bajura și Ștefănești au fost stinse de pompierii militari și voluntari. În celelalte localități au intervenit pompierii voluntari din Nicșeni, Răchiți, Cordăreni, Coțușca, Cristești, Frumușica, Avrămeni și Pomârla.

„Având în vedere faptul că cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri exravilane, nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate. Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor. Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, atrag atenția reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *