La 65 de ani poate ajunge după gratii! Un bărbat din Botoșani, condamnat pentru tentativă de omor

penitenciar BotosaniUn bărbat din Botoșani a fost condamnat, vineri, la închisoare cu suspendare, după ce și-ar fi înjunghiat un vecin. Magistrații de la Tribunalul Botoşani au dispus condamnarea lui Vasile Achiței, de 65 de ani, din oraşul Flămânzi, la doi ani și trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”, însă decizia nu este definitivă. Instanța de la Curtea de Apel Suceava poate decide ca bărbatul să facă închisoare.

Potrivit procurorilor, botoșăneanul este acuzat că pe 13 iulie 2021, în timp ce se afla pe drumul public, pe fondul unui conflict spontan, a lovit un alt bărbat cu un cuţit în zona toracică, provocându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale.

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Achiței Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 32 rap. la 188 alin.l şi 2 din Noul Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin 2 lit b Cod penal, art. 76 alin. 1 Cod penal, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi art. 79 alin. 1 Cod penal la pedeapsa de 2 (doi) ani și 3 (trei ) luni închisoare. În temeiul art. 67 alin. 1 Cod pen. cu referire la art. 68 alin. 1 lit. c Cod pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h Cod pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

În baza art. 65 al.1 raportat la art.66 al.1 lit.a, b h C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de statși dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Potrivit art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de de 2 (doi) ani și 3 (trei ) luni închisoare la care a fost condamnat inculpatul, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani ce se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii conform art. 92 alin. 1 şi 2 Cod penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *