Alexandru Rafila: ”Masca de protecție în interior rămâne obligatorie!”

foto: Pro TV

Legea prevede în continuare masca de protecție în spațiile închise, mijloacele de transport și piețele acoperite, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care susține că așteaptă publicarea deciziei Curții Constituționale a României și a motivației.

„În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația existentă și trebuie să spunem că legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, mijloace de transport în comun sau în piețele care sunt închise, acoperite. Trebuie să înțelegem că utilizarea măștii nu reprezintă o restricție, ci o măsură care previne transmiterea în comunitate și protecția individuală este importantă atât pentru propria persoană cât și pentru cei cu care oamenii intră în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice „, a spus Alexandru Rafila.

Vreau să vă spun câteva cuvinte și despre situația epidemiologică pentru că orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea Omicron. În acastă perioadă avem astăzi 17,500 de cazuri, deci mai puține, avem 171 de decese, ceva mai puțin decât ieri, dar aceste decese sunt legate de numărul mare de cazuri grave din săptămânile anterioare.

În continuare la ATI avem peste 1100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situației din spitalele în care se tratează pacienții COVID trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că transmiterea comunitară există în continuare și, în momentul în care avem o reducere a transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secțiilor de Terapie Intensivă, atunci putem să discutăm despre relaxarea unor măsuri. Până atunci, rămânem precauți”, a mai spus Rafila.

Și premierul Nicolae Ciucă a atras atenția cu privire la faptul că măsurile de protecție ar trebui respectate în continuare pentru siguranța fiecăruia dintre noi.

”Fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *