FOTO Povestea de iubire dintre o tânără din Botoșani și un african care a fost 10 ani în armata britanică. „Nu m-am gândit niciodată că sufletul meu pereche ar putea fi cineva de o altă cultură”

O tânără din Botoșani trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu un bărbat african, tocmai din Zimbabwe. Alexandra, de 35 de ani, și Albert, de 37 de ani, s-au cunoscut în Anglia, acolo unde amândoi lucrează, dar în domenii total diferite. În urmă cu cinci ani, între ei a început o relație. De la început au fost fascinați unul de celălalt, iar anul trecut cei doi s-au căsătorit. Atât de frumos s-au aranjat lucrurile pentru ei că acum, tinerii așteaptă un copil: pe Sarafina.

La prima lor întâlnire, undeva prin vara lui 2017, Albert a invitat-o la prânz. Se vedeau ca simpli amici și niciunul dintre ei nu bănuia că vor fi mult mai mult de atât.

„M-a impresionat felul lui vorbaret de a fi, eu fiind o persoana mai tacuta si rezervata, m-a cucerit cu povestile legate despre cariera sa si intamplarile petrecute de-a lungul celor 10 ani în Armata Britanica, despre deplasarile in Afganistan si Iraq si momentele grele prin care trecuse. M-am simtit onorata sa fiu in compania unui soldat veteran decorat onorific de catre Regina Angliei, asta mi-a spus multe despre curajul si sacrificiul pe care le-a depus pentru tara”, ne-a mărturisit Alexandra.

Albert a plăcut-o din prima clipă pentru că era o „fata simpla, un pic timida” și a fost captivat de spiritul ei familist.

„Îmi amintesc că eram emotionata, altfel incat nu am reusit sa mananc ce comandasem, am stat ore in sir la povesti parca nesaturandu-ne unul de compania celuilalt”, spune Alexandra.

Albert este mereu alături de ea, o face să se simtă protejată, specială, o motivează și o încurajează. La rândul ei, Alexandra îl sprijină, îi oferă afecțiune, iar toate acestea reprezintă „secretul” relației lor.

„Nu m-am gândit niciodată că sufletul meu pereche ar putea fi cineva de o altă cultură. Insa asta denota ca dragostea se poate ivi in orice persoana, in orice moment si loc si daca e sa fie dragoste si mai ales reciproca intre doi oameni, prea putin conteaza nationalitatea celui pe care ajungi sa il iubesti.Cineva spunea ca dragostea nu are varsta sau culoare. Cand iubesti nu vezi aceste aspecte, sufletul e cel ce conteaza cu adevarat”, spune Alexandra.

Albert ne-a enumerat câteva dintre trăsăturile prin care botoșăneanca noastră l-a cucerit iremediabil și a realizat că  ea este femeia vieții lui și mama copiilor săi.

„Cel mai mult mi-a plăcut la sotia mea grija si afectiunea pentru ceilalti, o fire angelica, mereu dispusă să ajute și mai ales am apreciat la ea interesul pentru cultura africană și faptul ca nu i-a fost  frică să se aventureze într-o relatie complet diferita în ceea ce privește diferențele noastre culturale. Toate acestea adunate m-au determinat sa o cer in casatorie cat mai repede”, ne-a mărturisit Albert.

Poate mulți ar fi zis că sunt atât de diferiți încât relația lor ar fi sortită eșecului, dar cei doi tineri parcă ar fi împreună de-o viață, iar diferențele culturale dintre ei nu fac decât să îi atragă și mai mult pe unul de celălalt. Din dragoste pentru Alexandra, Sultan Albert a vrut să îi cunoască originile așa că a venit în România. Atât de mult i-a plăcut încât au ales să facă și nunta aici, la Botoșani. Ar fi vrut ca în luna de miere să meargă în Zimbabwe, astfel încât Alexandra să vadă și locul natal al lui Albert, dar din păcate contextul epidemiologic nu i-a lăsat.

Mama Alexandrei a fost prima care l-a cunoscut pe alesul tinerei și l-a primit în familie, „ca la Botoșani”, cu bucate tradiționale românești, băutură specifică locului și multă veselie. Dacă familia Alexandrei l-a primit cu ospitalitate pe Albert, cu tânăra de 35 de ani, familia bărbatului s-a comportat  de parcă era de-a lor dintotdeauna.

„M-au coplesit cu întrebări despre România, despre cultura si religia noastra, s-au aratat foarte curiosi si interesati de mine si de Romania”, spune Alexandra.

In toate vizitele sale în România, Albert a fost uimit de bunătatea prietenilor și a familiei.

„Toti au prins drag de el si viceversa insa cel mai mult au ramas impresionati de interesul lui Albert pentru o țară ca România, pentru limba romana si pentru tot ce face parte din viata mea. La initiativa si insistenta lui Albert acum chiar ne gandim in cativa ani sa ne intoarcem in Romania si sa ne construim o casa si un viitor mai linistit pentru copilul nostru”, spune tânăra.

„Eu eram înconjurată de femei, iar Albert de bărbați care dansau foarte pasionali în jurul nostru”

Cererea în căsătorie a avut loc în Antalya, unde cei doi au mers în vacanță de ziua Alexandrei. Ca să sărbătorească logodna, cei doi au ieșit în oraș, iar ce a urmat le va stârni zâmbetul toată viața:

„Este exact vacanta in care Albert m-a cerut in casatorie de ziua mea, pe 28 noiembrie 2018 si era in seara in care era foarte emotionat sa ma scoata in oras sa sarbatorim logodna noastra. Necunoscand localurile foarte bine din Antalya, am intrat in primul club in care se auzea muzica tare si distractia era in toi. Am comandat bauturi si pentru ca muzica era foarte buna am iesit pe ringul de dans cand deodata ne-am trezit eu inconjurata de multe femei si Albert de barbati care dansau foarte pasionali in jurul nostru. Dupa cateva momente bune ne-am uitat unul la celalalt si am realizat ca am gresit clubul, si am inceput sa radem unul de celalalt si de felul în care am sfarsit sa ne petrecem seara logodnei noastre, memorabil!”.

Nunta a avut loc la Botoșani, iar slujba a fost oficiată în limba română și în limba engleză. Alexandra a radiat într-o rochie albă, iar Albert a purtat un costum deosebit, specific originii sale. A fost o nuntă exact așa cum și-au dorit, alături de familie, oameni dragi, cu mâncăruri dorite de ei și muzică pe măsură. Chiar dacă pentru documente au avut un pic de furcă, amândoi recunosc că a meritat totul.

Din păcate și noi am avut neplacerea sa gustam din amarul birocratiei românesti in momentul in care a trebuit sa transcriem certificatul de căsătorie englezesc în unul românesc și a fost una dintre cele mai costisitoare și stresante săptămâni din viața noastră. Albert avea tensiunea foarte ridicata și când am crezut ca s-a terminat cosmarul, am fost sunati  si ni s-au cerut alte documente care erau aproape imposibil de obținut, mai ales din Zimbabwe, din locul de unde Albert s-a nascut. Insa era de asteptat, a trecut, dar data viitoare suntem pregatiti cu mai multa rabdare si pastile antistres”, spune Alexandra.

La nuntă, au îmbinat muzica românească cu cea africană. Cele două familii s-au prins în hore tradiționale românești, apoi au dansat pe ritmuri africane gen „Jerusalema”.

„Lui Albert îi place foarte mult muzica românească, are chiar și câtiva preferati precum :Andra, Delia, Adda, Carla’s Dreams, Pepe dar și… Florin Salam. Este chiar amuzant sa-l auzi fredonand refrene in limba romana”, spune Alexandra.

Albert spune cu mândrie că este român

Despre Botoșani, Albert spune că adoră tocmai faptul că este un orășel mic, liniștit, că se simte ca acasă și că oamenii sunt primitori, calzi și „nu au zâmbete false”. Adoră să mănânce tochitură, mici, mămăligă, cartofi țărănești, dar și borșul de legume pe care el îl numește „poțiune magică”, gogoșarii în sos de tomate, zacuscă, ardei umpluți și nu în ultimul rând Palinca. Pe Alexandra o încântă Africana Sadza, „care este versiunea lor de mamaliga, insa din faina de porumb alb, nu galben, impreuna cu Boerwors, un carnat de vita amestecat cu legume si condimente africane. Totodata imi place orezul gatit in stil African care se numeste Jollof, un pic picant insa foarte delicios impreuna cu tocana de vita”.

„Cei mai multi se opresc si vorbesc cu el, il intreaba daca e fotbalist sau vor o poza impreuna. Ce m-a surprins placut la Albert e ca aici in Anglia lucreaza cu romani din diferite parti ale tarii, si le spune cu mandrie ca el este roman si incepe sa le vorbeasca in romaneste folosind cateva din expresiile pe care le-a invatat. De fiecare data cand aude pe un roman vorbind de rau de Romania, il ia deoparte si ii spune ca el a fost acolo si e o tara frumoasa si sa nu-si injoseasca radacinile pentru ca se injoseste pe el insusi, si  sa nu uite ca e tara unde s-a nascut si unde sunt oamenii cei mai dragi, familia. Cred ca asta e una dintre importantele valori pe care noi cateodata o uitam din cauza neajunsurilor de zi cu zi, ca romani”, ne-a povestit Alexandra.

Vor să meargă în Africa după nașterea copilului lor

Deocamdată, Alexandra nu a fost în Africa, dar o astfel de călătorie este în planul lor, mai ales că tânăra din Botoșani era fascinată din școală de acest continent.

Din spusele sotului si a familiei, Africa este atât de frumoasă incat odata ajuns acolo, nu vrei să te mai întorci. Oamenii trăiesc în armonie cu animalele sălbatice, există un echilibru ecosistemic între om și animale, care este uimitor. De asemenea, există atât de multe limbi (dialecte) și triburi încât nu ți-ar ajunge o viață să le inveti pe toate. În ciuda numărului de dialecte, cultura rămâne întotdeauna aceeași și este ușor sa te adaptezi. Oamenii sunt foarte umili, simpli si traiesc liberi, te învață să trăiești în armonie cu natura și cum să te întorci mereu la ea. Sunt foarte nerabdatoare sa calatoresc si in special sa merg in Safari, sa fiu spectatorul ‘’Marii Migratii’’ a animalelor din Kenia care are loc in fiecare an si este un fenomen cu adevarat spectaculos, as putea spune ca este unul din lucrurile mele de bifat din ‘’to do list’”, spune tânăra.

Deși Alexandra este o tânără frumoasă, atrăgătoare, când cei doi vin în Botoșani, Albert este cel care atrage toate privirile, fiind deseori confundat cu fotbaliștii străini de la FC Botoșani.

„Sincera să fiu la început m-a deranjat putin felul oamenilor de a se uita insistent necunoscandu-le intentiile si stiiind mentalitatea romaneasca, insa m-am inselat in privinta aceasta.  Cei mai multi aveam cele mai sincere si bune intentii, chiar curiozitate sa stie daca este fotbalist sau cu ce ocazie se afla in orasul nostru. Si ce ma amuza de fiecare data e raspunsul lui la intrebarea daca este fotbalist: ‘’Ai văzut vreodata un fotbalist cu burta?’”, povestește Alexandra.

Cei doi așteaptă o fetiță. Albert a ales pentru ea un nume african: Sarafina, care înseamnă înger. Pentru micuța lor au planuri mari: o vor crește îmbinând cele două culturi și o vor copleși cu dragoste.

Autor: Mihaela Macovei

One thought on “FOTO Povestea de iubire dintre o tânără din Botoșani și un african care a fost 10 ani în armata britanică. „Nu m-am gândit niciodată că sufletul meu pereche ar putea fi cineva de o altă cultură”

  1. Romancele noastre s-au maritat cu toate neamurile lumii: arabi, africani, turci, italieni, englezi, nemti, indieni, asiatici. Sunt mari diferente de cultura de religie. Daca au facut bine fiecare isi va da seama dupa un timp. Dar nu se intampla si reciproc. Italiencele, spaniolele, nemtoaicele, turcoaicele, arabele, negresele, indiencele nu se marita cu romani. De asta probabil ca suntem un neam slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *