Cât de murdar trebuie să fie geamul maşinii ca să iei amendă

În curând, pentru geamul murdar al maşinii am putea fi amendaţi chiar şi cu 1200 de lei. Doar că… legea nu face nicio distincţie, spre exemplu, între o lunetă prăfuită şi una plină de noroi. Poliţiştii vor fi cei care vor decide în trafic dacă geamurile maşinilor sunt suficient de murdare încât să merite amendă. Până şi ei recunosc că noile reguli sunt cel puţin confuze.

Ionuţ Dumitru, poliţist: Avem în spate, aici, o maşină. Este cu un strat consistent de praf pe lunetă…Aici ar putea lăsa interpretabil. Dacă încurcă sau nu încurcă. Dacă obstrucţionează sau nu obstrucţionează vizibilitatea.

De la finalul acestei luni, şoferii prinşi cu parbrizul, geamurile laterale sau luneta murdare riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, dacă murdăria afectează vizibilitatea. Doar că legea nu dă niciun detaliu în plus, aşa că fiecare poliţist va trebui să decidă cât de murdar înseamnă „prea murdar”.

Ionuţ Dumitru, poliţist: Este acoperit? Este. Se încadrează la textul de lege? Se încadrează. Noi nu avem acea definiţie clară – „Cât de murdar să fie?”.

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz. De asta e bine să ai o cameră de luat vederi ca să poţi demonstra cât de murdare au fost în cazul în care ţi se pare că nu au fost suficient de murdare.

Adrian Cuculis, avocat: Ar putea să lase loc la intepretări majore iar bineînţeles şi amenzile care ar urma să fie date ar fi destul de uşor de contestat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *