Doi botoșăneni au fost aleși membri ai Academiei Române

În sesiunea din data de 2 februarie 2022 a Adunării General, prin vot secret, au fost ales noi membri ai Academiei Române. Printre aceştia se află şi doi profesori universitari, originari din județul Botoșani. Este vorba despre prof. Cliveti Gheorghe – Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie (directorul Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” Iaşi şi profesor la Facultatea de Istorie în cadrul UAIC Iaşi) şi prof. Ciubotaru H. Ion – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual (celebru folclorist din Iaşi şi profesor la Facultatea de Litere în cadrul UAIC Iaşi).

Ion H. Ciubotaru s-a născut în 1940, în satul Arborea, judeţul Botoşani.  A fost elev al Şcolii Normale „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni, apoi la Şcoala Medie Tehnică Medicală din Botoşani, Şcoala Medie de Arte Plastice din Iaşi, al Liceului Teoretic nr. 2 Dorohoi. În anul 1978 obține Doctoratul în Etnologie, la Universitatea „Babeş-Boşyai” Cluj.

Gheorghe Cliveti s-a născut pe 23 aprilie 1952, la Darabani. A absolvit cursurile liceului din oraș apoi a fost student al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie și Filozofie, între anii 1971-1975. În 1985 a obținut titlul de doctor în istorie, cu teza „România şi Puterile Garante (1856-1878)”. De-a lungul carierei a beneficiat de mai multe burse și stagii de cercetare în Germania, Franța și Italia. În anii 1990-1991 a fost visiting profesor la Universitatea Statului Nebraska-Omaha, S.U.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *