Valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungește în plan intern. Vezi până când!

Foto: Inquam Photos / George Călin

Valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungește în plan intern până la finalul anului 2022, a anunțat, joi, secretarul de stat Andrei Baciu, în cadrul unei conferințe de presă. Regulamentul anterior prevedea o valabilitate a documentului până pe 30 iunie 2022.

Guvernul a adoptat, joi, măsura potrivit căreia certificatul de vaccinare COVID-19, ste valabil la intrarea în țară doar cu doza booster, dacă au trecut mai mult de nouă luni de la schema de vaccinare cu două doze. Certificatul este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

Același act normativ adoptat de Executiv prelungeşte, totodată, valabilitatea certificatelor digitale europene COVID-19, în plan intern, până la 31 decembrie 2022.

„Tot în acest act normativ mai există o prevedere care de fapt se adresează cadrului național, prin care se prelungește valabilitate certificatelor digitale europene privind Covid-19 de la 30 iunie 2022, când este în momentul de față, până la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată”, a declarat Andrei Baciu.

„Certificatul digital european va fi folosit în continuare în interiorul UE. Când a fost acesta adoptat, a avut o perioadă de valabilitate stabilită din prima la un an de zile, termen care expiră pe 30 iunie 2022”, a precizat Baciu.

Secretarul de stat în MS a explicat că „pentru a putea avea timp necesar pentru a vedea și adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea până la 31 decembrie 2022 pentru certificatele pe care le avem în România”.

Comisia Europeană a propus joi ca folosirea certificatului verde COVID, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR, să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, pentru a facilita călătoriile în interiorul blocului comunitar. Actualul regulament prevede o valabilitate a documentului până pe 30 iunie 2022.

Tot joi, Guvernul a eliminat certificatul verde pentru accesul în supermarketurile din mall, în condițiile în care se pot asigura circuite separate pentru intrare-ieșire.

De asemenea, a fost prelungit și termenul de completare a formularului PLF de la 24 de ore înainte de intrarea în țară, la 72 de ore, potrivit digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *