Autoritățile din Botoșani și Suceava se asociază pentru a finaliza podul de la Talpa

Foto: Adevarul

Consiliul Județean Botoșani se asociază cu Consiliul Județean Suceava în vederea realizării podului de peste Siret, ce leagă Botoșaniul de Suceava. Lucrările la podul numit “Podul lui Cozmâncă” fiindcă leagă judeţul Suceava de satul natal al lui Octav Cozmâncă, din Botoşani, au început în 1995, fiind sistate în 2004. După ani de zile de la abandonarea lucrării, autoritățile din Botoșani și Suceava au decis să termine podul de peste râul Siret.

Dezideratul asigurării unei conectivități rutiere între comunitățile din județul Botoșani (Talpa) și județul Suceava (Zamostea) peste râul Siret este unul care datează de mulți ani. În anul 1996 au fost începute lucrările la Obiectivul de investiţii „Pod de beton armat peste râul Siret, pe drumul judeţean DJ 291K km.7+220, Zamostea, jud. Suceava şi Talpa, jud. Botoşani”, dar acestea au fost sistate în mai multe rânduri. În anul 2001 a fost încheiat un Acordul de asociere nr. 7921/09.07.2001 între Consiliul Județean Botoșani și Consiliul Județean Suceava, în vederea continuării lucrărilor. În acest moment lucrările nu sunt finalizate. Au fost realizate două culei, șase pile și parțial rampele de acces pe pod, fiind necesare expertize, având în vedere perioada mare de timp scursă și viiturile suportate în anii 2005, 2008 și 2010”, se precizează în raportul de specialitate al unei Hotărâri de Consiliu Județean, care va fi aprobată în ședința din 4 februarie.

Prin semnarea Acordului de asociere, părţile îşi doresc realizarea acestui pod, prețul estimat al lucrărilor urmând să se stabiliească prin hotărâre de către fiecare Consiliu Județean.
Părţile vor asigura contribuţia la cofinanţarea obiectivului de investiţii după cum urmează: U.A.T. Judeţul Suceava prin Consiliul Județean Suceava în calitatea de lider de asociere: 50 % și U.A.T. Judeţul Botoșani prin Consiliul Județean Botoșani în calitatea de asociat: 50%.

Prin realizarea acestui pod s-ar scurta distanţa parcursă între cele două judeţe cu 15 kilometri şi ar fi şi cel mai sigur pod rutier de peste râul Siret, care face legătura între Botoşani şi Suceava. În prezent, podul în construcţie este o ruină pe care s-au cheltuit milioane de lei din banii statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *