Raed Arafat anunță când scăpăm definitiv de restricții

În ultima vreme s-au înmulțit anunțurile legate de ridicarea restricțiilor, de renunțarea la certificatul verde pe teritoriul României începând cu luna martie, de renunțarea la starea de alertă. Și toată lumea vorbește în acest moment despre relaxare, după doi ani de pandemie.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, miercuri, la Antena 3, ce se va întâmpla din luna martie. Se vor ridica restricțiile în totalitate atunci?

„Acest lucru va depinde foarte mult de modul în care evoluează pandemia la noi. Am mai spus că există o diferență între noi și multe din țările care iau aceste decizii în acest moment și asta este dată de rata de persoane vaccinate și protejate.

Toate semnele arată că mergem spre o situație mai stabilă și mai bună. Acest val poate să fie, într-adevăr, ultimul val semnificativ la acest moment și să trecem după asta la o perioadă mai liniștită. Să vedem ce se întâmplă – devine virusul endemic, devine ca virusul gripal. Asta nu știm încă să spunem, sunt foarte multe păreri din partea oamenilor de știință. Există o posibilitate, într-adevăr, ca după acest val să ajungem la o revenire la normalitate sau cât mai aproape de normalitate”, a spus Raed Arafat

Săptămâna viitoare ar putea începe să scadă numărul de infectări. Este estimarea făcută de ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila spune că după aceea vor fi luate în calcul noi relaxări ale restricţiilor.

Astăzi avem aproape 36.000 de noi cazuri de COVID-19, după ce ieri am înregistrat recordul pandemiei – au fost raportate peste 40.000 de noi cazuri.

”Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică, cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii încât, în cursul săptămânii viitoare, să putem începe trendul descendent al acestei pandemii și cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp.

Sigur, astea sunt decizii care vor fi luate la nivelul Guvernului României, la starea de alertă și să existe o revenire predictibilă la o normalitate în perioada următoare”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că, în ceea ce privește evoluția pandemiei în România, situația rămâne preocupantă, dar două elemente oferă motive de optimism. Este vorba despre numărul persoanelor infectate care ajung la spital și în secțiile ATI.

Declarația a fost făcută în cadrul ședinței de Guvern, în momentul în care ministrul Alexandru Rafila a răspuns unei întrebări a premierului Nicolae Ciucă.

„Sigur că situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează. Dacă vreți, în primul rând numărul de infectări, de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult. Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital, la cele 40.000 de persoane infectate.

Astăzi, la 36.000 de persoane infectate, circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la terapie intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit antena3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *