FOTO Lacul din Botoșani devenit un important „cartier de iernare” al păsărilor

Lacul de acumulare Stânca Costești din județul Botoșani a devenit un important „cartier de iernare” al păsărilor, potrivit reprezentanţilor Serviciului Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Inclus în lista locațiilor unde se realizează Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă, lacul se află pe cursul mijlociu al râului Prut de-a lungul unei importante căi de migraţie, care face legătura dintre Europa nordică şi bazinul Mării Negre – drumul est- elbic de migrație.

„Aria naturală protejată ROSPA0058 Lacul Stânca Costești, în suprafaţă de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv oraşului Ştefaneşti și reprezintă un important cartier de iernare al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut. În total au fost observate peste 15000 de exemplare de păsări din 25 de specii, 96 % dintre acestea fiind reprezentate de rațe. Dintre cele 59 de specii menționate în Formularul standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare (rața mare – dominantă, rața mică, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața cu cap negru, rața sunătoare, lebăda de vară, lebăda de iarnă, lișița, ferestraș mic, ferestraș mare, corcodel mare, egreta mare, cormoran mare, pescăruș pontic, șorecar comun, erete vânăt)”, precizează sursa citată.

În plus, au mai fost identificate 8 specii de păsări, din care trei specii sunt amenințate la nivel european (rața sulițar, rața fluierătoare și cinteza de iarnă). Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic, valuri înalte și pod de gheață în zonele cu un nivel scăzut al apei), păsările erau condensate pe lacul de compensare și pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *