Climatolog: Iarna nu dispare, dar se transformă. Vom avea o creștere în intensitate a valurilor de căldură

Lipsa zăpezii în plină iarnă în multe locuri din ţară este un motiv de îngrijorare nu doar pentru agricultori şi cei cu afaceri în turismul montan, ci şi pentru climatologi, şi are un impact psihologic important asupra populaţiei, consideră Adina Eliza Croitoru, profesor universitar la Facultatea de Geografie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, expert în schimbări climatice şi fenomene meteo extreme, domeniu pe care îl studiază de 15 ani.

‘Studiile pe care noi le-am făcut la Universitatea Babeş-Bolyai nu confirmă altceva decât faptul că, deşi vom avea o creştere în frecvenţă, în intensitate şi în durată a valurilor de căldură, valurile de frig nu vor dispărea. Nu dispare iarna, dar se transformă. Şi să ştiţi că nu dispar nici anotimpurile de tranziţie, rămânem tot cu patru anotimpuri, încă suntem în zona temperată. Să sperăm că nu se va schimba, nu vom trece în zona subtropicală. (…) Aceste ierni mai calde vin cu nişte riscuri asociate, inclusiv pe partea de sănătate publică”, a declarat climatologul, potrivit Agerpres.

Climatologul Adina Eliza Croitoru a explicat faptul că lipsa zăpezii nu afectează doar agricultura și turismul montan, ci are un impact psihologic puternic asupra oamenilor.

“Pentru agricultură aş spune că această lipsă a zăpezii este crucială, mai ales pentru culturile de toamnă. (…). De asemenea, pentru domeniul turismului aş spune că lipsa aceasta a zăpezii este extrem de importantă. Nu este nevoie numai de tunuri de zăpadă, ci, dacă temperatura nu ne permite, atunci este foarte greu să producem această zăpadă artificială. Mai mult decât atât, aş spune că are un impact psihologic deosebit această lipsă a zăpezii. Urmăream săptămânile trecute când aveam prima zăpadă în Cluj, foarte mulţi dintre prietenii mei, dintre cunoscuţii mei postau foarte fericiţi pe reţelele de socializare faptul că avem prima ninsoare. Deci, cred că şi impactul psihologic este extrem de important. Prima ninsoare dă întotdeauna o senzaţie de bine tuturor”.

Încă nu este prea târziu să câștigăm lupta cu schimbările climatice, însă “în următorii zeci de ani şi sute de ani, nu ne mai putem întoarce la ceea ce era acum 150 de ani”, este de părere profesorul universitar.

Sursa: Observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com