Românii vor avea încă o zi liberă. Anunțul făcut de ministrul Muncii, botoșăneanul Marius Budăi

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice.  Astfel, potrivit unui comunicat, Executivul a avut în vedere că ziua de 2 decembrie 2022 se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili  zile libere legale în 2022 chiar la începutul de an, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Avem o prevedere în Codul Muncii care ne spune clar că, pentru predictibilitate pe întreg anul, în luna ianuarie trebuie să aprobăm o astfel de hotărâre de guvern. Practic nu am făcut astăzi decât să respectăm Codul Muncii, a anunțat și ministrul Muncii, Marius Budăi, într-o declarație de presă organizată după ședința de Guvern de miercuri.

Pe de altă parte, el a precizat că, deocamdată, acestea sunt singurele ”punți” identificate în 2022, care să lege mai multe zile libere legale între ele.

Întrebat de corespondentul Pro TV Laura Culiță dacă în România sunt suficiente zile libere oficiale comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, Budăi a evitat să dea un răspuns clar:

Este o discuție interminabilă aici. Unii ar spune că sunt prea multe, alții că-s prea puține. Niciodată nu avem un răspuns clar aici și eu zic că trebuie analizat, dar din ambele puncte de vedere: și ale patronatului, și ale sindicatelor. Dacă o să discutăm cu sindicatele, o să ne spună că va veni unul probabil și cu o idee să mai scurtăm și perioada de lucru… Nu. Sunt atâtea câte sunt. Nu am o analiză clară, dar v-am spus: depinde din ce unghi privești”, a spus ministrul Muncii.

Zile libere în 2022 pentru salariații din România

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese – mai precizează Guvernul.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com