Șefa DSP Botoșani vrea două noi spitale în Botoșani

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, vrea două noi spitale în județul Botoșani. Ea a declarat, în cadrul unei emisiuni la Tele M, că secțiile de la Săveni și Darabani ar trebui să redevină spitale pentru că ar ajuta mult populația din zonele respective și, în plus, ar degreva activitatea din cadrul Spitalului Județean.

Noi suntem un județ deficitar..Și aceste secții exterioare, cea de la Săveni care a fost spital și cea de la Darabani, care la fel a fost spital… Noi avem o populație preponderent rurală, populație care are nevoie de aceste secții. Ar avea nevoie și e foarte greu ca toată lumea să se adreseze, să vină până la Botoșani. Pe lângă faptul că sunt mulți kilometri, de multe ori la aceste boli și probleme de sănătate e mult mai important să fie local să își rezolve problema și ar fi extraordinar dacă în multe localități ar face aceste unități medico sociale, cu sprijinul primăriilor. Dacă s-ar pute popula și secțiile astea exterioare Darabani și Săveni cu medici, dacă treptat- treptat și-ar relua personalitatea juridică să fie spital orășenesc, important, ca pacienții să nu vină toți la Botoșani”, a spus Adăscăliței.

Potrivit acesteia, din cauza distanței foarte mari de parcurs pentru ca o ambulanță de la Botoșani să ajungă la domiciliul bolnavului se „pierd timpi importanți” în cazul unor cazuri grave.

Să știți că e foarte greu, mai ales la cazurile grave, la urgențe, să nu poți să dai primul ajutor în primele minute și să dureze până ajunge ambulanța, până ajung la Botoșani se pierd timpi importanți”, spune Adăscăliței.

Pe lângă distanța mare, mai sunt și drumurile proaste și atunci durata unei ambulanțe pentru a ajunge la bolnav este cu atât mai mare. Potrivit medicului, au fost fost pacienți la care ambulanța a ajuns și a declarat doar decesul, fiind prea târziu pentru a mai fi salvat.

„Dacă era un cabinet sau o unitate din asta medico- socială cu un medic care poate să dea primul ajutor în primele clipe e important”, spune medicul.

 

One thought on “Șefa DSP Botoșani vrea două noi spitale în Botoșani

  1. DSP ar trebui să convingă medicii să vrea să servească în acele spitale. „Jurământul lui Hipocrate” e una şi ce fac ei alta ! Legea e strâmbă precum sunt şi făuritorii ei ! Nu obligă pe nimeni la nimic ! Şi au şi pensii speciale !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *