Zeci de persoane prinse muncind la negru. Amenzi de peste un milion de lei date anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani

Zeci de botoșăneni au fost prinși muncind la negru anul trecut, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani. Inspectorii de muncă au efectuat pe parcursul anului 2021 un numar de 1.787 controale, din care 1.121 au avut ca obiect verificarea legislației in domeniul relațiilor de muncă, iar 666 în cel al sănătății și securității în muncă.

În urma acțiunilor efectuate, pentru deficiențele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani au aplicat amenzi în cuantum de 1.081.600 lei, din care 200.000 lei pentru nerespectarea normelor sănătății și securității in muncă și 881.600 lei încălcarea legislației in domeniul relațiilor de muncă, informează ITM printr-un comunicat.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat 41 persoane prestând muncă nedeclarată, 25 persoane nu dețineau contract individual de muncă, 16 persoane nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, fiind aplicate 34 amenzi în valoare de 820.000 lei.

Inspectorii de muncă au urmărit verificarea modului în care se respectă prevederile legale în vigoare, respectiv: modul de cunoaștere, implementare și respectare a noilor prevederi legislative, modul de realizare a măsurilor dispuse în controalele anterioare și respectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă”, a precizat Leo Kohut, inspector șef în cadrul ITM Botoșani.

De asemenea, în anul 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a înregistrat un număr de 45 de persoane accidentate în accidente de muncă, din care 40  cu incapacitate temporară de muncă și 5 mortale.

Au fost înregistrați patru accidentați într-un accident colectiv de muncă din care 2 cu incapacitate temporară de muncă și 2 accidentați mortal, se mai arată în documentul ITM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *