Un fost ofițer SRI din Botoșani câștigă un proces contra României la CEDO

Un fost ofițer al Serviciului Român de Informații din Botoșani a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces împotriva României. Instanța europeană a condamnat autoritățile din România după ce instanțele naționale i-au refuzat accesul la probele clasificate fostul ofițer concediat căruia i se retrăsese autorizația de securitate.

Judecătorii CEDO au decis, pe 11 ianuarie, în unanimitate, că în cazul ofițerului din Botoșani a fost încălcat dreptul la un proces echitabil din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care România trebuie să plătească 8.700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și alte taxe.

Botoșăneanul Corneliu Corneschi a fost ofițer al Serviciului Român de Informații din 1994. Cauza se referă la decizia de a-i retrage autorizația de securitate în urma procedurilor penale inițiate împotriva sa pentru diferite infracțiuni non- violente, pentru care în cele din urmă nu a fost pus sub acuzare. De asemenea, cauza se referă și la concedierea lui ulterioară.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, botoșăneanul se plânge, în special, că procedura în care i-a fost retrasă autorizația de securitate și decizia de concediere au fost inechitabile, întrucât instanțele de judecată i-au refuzat accesul la probele decisive, întrucât erau clasificate.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

sursa: juridice.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *