Vaccinarea împotriva COVID a copiilor de 5-11 ani va începe pe 26 ianuarie. Când se fac programările

Vaccinarea împotriva Covid-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 va începe pe 26 ianuarie, a anunțat, joi, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Valeriu Gheorghiţă.

Primele doze de vaccin pediatric vor ajunge în România pe 24, respectiv 25 ianuarie. Pentru 2022 sunt contractate 55.000 de doze, care ajung pentru 25.000 de copii.
Vor avea prioritate copiii cu afecțiuni, cei care au nevoie și au risc sa facă forme severe, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Părinții își pot programa începând de astăzi copiii în platforma de vaccinare. „Prezentarea se poate face și fără programare, recomandarea este sa se facă programare”, a declarat președintele CNCAV.

Copii se mai pot vaccina și în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Dozele care vor ajunge în țară pe 24 și 25 ianuarie vor ajunge în centrele regionale de depozitare din Brașov, Cluj și Constanța, astfel că vaccinarea copiiilor va începe în 219 centre.

Sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare

Copiii vor fi vaccinați cu o doză mai mică de ser

Conform platformei RoVaccinare, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 micrograme), însă ca şi în cazul celorlalte grupe de vârstă vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

“Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 – 17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieţi, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populaţia nevaccinată fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de şapte zile”, arată aceeaşi sursă, potrivit ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *