Mai mulţi copii au amenințat că se sinucid după ce li s-au închis conturile unui joc online. Avertismentul Poliției

„Îmi deblocaţi contul sau mă sinucid!” Aşa sună ameninţările mai multor copii din România care au rămas fără cont pe Roblox, un joc popular pe calculator, după ce au încălcat regulile comunităţii on-line. Sunt atât de multe astfel de cazuri încât şi poliţiştii au transmis un avertisment profesorilor şi părinţilor.

Roblox devine rapid unul dintre cele mai populare jocuri în rândul copiilor din România. A stârnit însă îngrijorare după ce, în ultima perioadă, mai mulţi minori au rămas fără conturi iar ei au ameninţat că din această cauză vor recurge la gesturi extreme. Asta i-a determinat pe poliţişti să transmită un avertisment către şcoli, în care le-au cerut profesorilor să discute problema cu părinţii.

Ciprian Romanescu, Poliția Capitalei: Un caz de acest gen am avut acum vreo 4 luni când un tânăr a aminenţat că doreşte să se sinucidă, la momentul respectiv au intervenit colegii mei care au făcut demersurile legale şi au împiedicat această tragedie să se producă. Roblox este considerat un „motor de creaţie”, pentru că utilizatorii pot construi foarte uşor proprile mini-jocuri, în care apoi pot interacţiona. În timp ce majoritatea creaţiilor sunt inocente, jurnaliştii străini spun că există şi conţinut nepotrivit pentru cei mici, inclusiv versiuni ale unor evenimente teroriste, precum atacuri armate în şcoli.Marius Radu, Bucharest Gaming Week: Îl mai las sau nu pe copilul meu să se joace acest joc? Răspunsul nu este uşor de dat. A fost creat pentru a stimula creativitatea copiilor. Părinţii ar trebui să se intereseze de tipul jocului. Ar trebui să vadă jocul, ce restricţii de vârstă are, ce fel de conţinut oferă. Acest joc creează foarte multe alte lucruri minunate şi lăudabile. 

Nu toţi copiii sunt fani ai jocului. Printre ei, şi Luca. Are 8 ani şi respectă cu atenţie programul după care are voie să se joace.

LucaNu prea e ok. Mi se pare cam agresiv. Se joacă tipi care pot să saboteze pe alţi tipi. 

PărințiŞi-a dat seama singur. Pur şi simplu ştie. Are nişte reguli pe care le respectă. Nu avem nevoie să facem noi prea mult instructaj. 

Iulian Cristache, asociaţie de părinţi: Părinţii trebuie să controleze sau să blocheze accesul sau să dea un acces să verifice pe ce platorme intră copiii. 

Avertismentul psihologilor

Psihologii atrag atenţia: jocurile au un impact uriaş asupra copiilor, pentru că aceştia îşi construiesc o lume paralelă. Acolo au prieteni cu care vorbesc despre lucrurile care le plac, se formează o comunitate. Când unul dintre ei încalcă regulile, de exemplu foloseşte un limbaj agresiv, discriminator sau ameninţă, administratorii pot lua chiar decizia de a restricţiona definitiv accesul pe platformă.

Keren Rosner, psiholog: Pentru copilul care a investit foarte mult, care este implicat emoțional, care este implicat comportamental, viaţa lui depinde foarte mult de relaţiile pe care le are prin acest joc. Atunci când i se dărâmă toată realitatea lui fie este deprimat, fie este descurajat, dar maniferstarea lui, de obicei, este una plină de furie. 

Roblox avea în 2020 peste 164 de milioane de jucători. Este estimat că mai bine de jumătate dintre copiii sub 16 ani din Statele Unite au cont pe platformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *