FOTO Specie de gâscă, pe cale de dispariție, identificată în județul Botoșani

O specie de gâscă, pe cale de dispariție, a fost identificată pe lacul de acumulare Stânca Costești din județul Botoșani, potrivit Arii Naturale Protejate din Botoșani. Este vorba despre Gârlița Mică, o specie de gâscă europeană de talie mai mică critic periclitată din Palearcticul de Vest. Populația globală a suferit un declin accentuat în decursul secolului XX, specia fiind pe cale de dispariție. Potrivit sursei citate, este foarte asemănătoare cu gârlița mare (mult mai comună), de care se deosebește prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depășind linia ochilor și prezența unui cerc galben în jurul ochiului.

Sosește în octombrie și pleacă în martie

Populația prezentă în timpul iernii în țara noastră este estimată la 31-51 exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor și siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârlițe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâște. Sosește începând cu luna octombrie și pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie. În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetație ierboasă naturală.

Populația globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27000 de indivizi. Tendința populațională este considerată descrescătoare, specia fiind clasificată ca vulnerabilă. Principalele amenințări asupra speciei sunt: pierderea habitatelor, deranjul și mortalitatea produse de vânătoarea accidentală, deranjul determinat de turismul organizat în zonele de cuibărit și cele de iernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *