Un periculos interlop din Botoșani a învins Penitenciarul în instanță. A făcut plângere, iar magistrații i-au dat dreptate

Considerat unul dintre cei mai periculoși interlopi români, botoșăneanul Ion Clămparu, zis Cap de Porc, a reușit să învingă în instanță conducerea Penitenciarului Aiud, unde execută o pedeapsă de 25 de ani de detenție. Condamnat în Italia la 18 ani de închisoare, la 30 de ani în Spania și la 25 de ani în România, Ion Clămparu a reclamat conducerea Penitenciarului Aiud, unde își execută pedeapsa, că nu i-ar fi respectat drepturile, scrie evz.ro.

Deținutul a anunțat judecătorul delegat la închisoarea respectivă că, deși în luna februarie a acestui an avea dreptul la 4 convorbiri online, a primit numai două. După ce a analizat plângerea condamnatului, magistratul i-a dat dreptate și a decis că acesta trebuie să-și primească drepturile retroactiv. Conducerea închisorii consideră însă că decizia magistraților poate reprezenta „un precedent periculos”.

Instanța a cerut conducerii închisorii să respecte drepturile deținuților

În replică, conducerea închisorii a explicat că acesta nu a primit decât jumătate din convorbirile online pentru luna februarie din cauza deselor pene de curent și a faptului că luna a avut numai 28 de zile. Ca urmare, Clămparu nu a mai putut fi reprogramat la unul dintre cele 3  calculatoare disponibile, în condițiile în care erau deja programați alți deținuți.

Constrângerile de natură obiectivă (lucrări la instalația electrică) nu trebuie să constituie un motiv pentru pierderea acestui drept ci, din contră, trebuie identificate soluții în vederea acordării drepturilor prevăzute de lege. Prin urmare, pentru a respecta norma legală care reglementează în mod clar numărul de convorbiri on-line, fără a se preciza vreo excepție pentru o anumită perioadă a anului (cum ar fina lunile cu mai puține zile) sau situații care privesc motive legate de administrația penitenciarului, se impune acordarea și a celei dea patra convorbiri on-line pentru luna februarie 2021”, se arată în motivarea deciziei luate de magistrații Judecătoriei Aiud.

Regele pieței prostituției din Spania

Originar din Botoșani, Ion Clămparu a reușit să se impună în mediile interlope din Madrid, unde, oamenii săi reușiseră, prin metode marcate de violență, să-și consolideze poziția pe piața prostituției. Urmărit internațional ani la rând, Clămparu a fost prins în Spania și extrădat în România, unde a fost încarcerat în Penitenciarul Aiud.

Așa cum arăta EVZ, după ce „Cap de porc” a fost adus în România,  în 2015, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare, în Spania, rețelele de criminalitate organizată puse la cale de el au continuat să își desfășoare activitatea pe teritoriul spaniol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *